fallback

Рубини: Цените на жилищата в САЩ ще падат още, Европа изправена пред проблеми

Европейският съюз е изправен пред проблеми поради риск от понижена конкурентоспособност, смята Рубини

12:54 | 02.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Професорът от Нюйоркския университет Нуриел Рубини, който предвиди настъпването на глобалната икономическа криза, заяви, че цените на жилищните имоти в САЩ ще падат още, пише Bloomberg.

Рубини, който е също ръководител на Roubini Global Economics, е казал още, че Европейският съюз е изправен пред проблеми, тъй като може да изгуби своята конкурентоспособност. Наред с това проблемите с държавните дългове на Гърция, Испания, Ирландия и Португалия тепърва трябва да бъдат разрешавани, е казал той по време на конференция в Кейптаун.

По негово мнение мерките за ограничаване на разходите във въпросните страни може да парализират икономическия ръст.

Някои анализи през последните месеци също посочиха опасността от повторен спад на жилищните цени в САЩ, след като ефектът от стимулите от страна на правителството започне да отслабва.

Стартиралият преди година възходящ тренд на цените започна да се забавя още през юни, след като инерцията на пазара на недвижими имоти отслабна с изтичането на правителствените програми за подпомагане на купувачите на първи имот.

По-късно някои специалисти предупредиха, че жилищите в САЩ може да се понижават в продължение на още три години.

Въпреки тези опасения продажбите на съществуващи жилища в САЩ отчетоха силен ръст от 10% през септември. Медианната продажна цена се понижи с 2,4% през последната една година до 171 700 долара.

Проучване на ZipRealty от средата на октомври сочи, че близо половината от жилищата, обявени за продан в страната, са били с понижени цени, което на свой ред привлича още повече купувачи.

В Европа цените на един от най-големите пазари, този във Великобритания, отчетоха спад от 0,9% през третото тримесечие и 3,6% през септември.

Септември беляза третия пореден месец на спад в цените на Острова, с което те заличиха половината от ръста, отчетен от началото на годината.

Публикуван наскоро доклад на Knight Frank показа, че цените на жилищата в Европа са се понижили с 0,1% през второто тримесечие на 2010 г. в сравнение със спад от 4,1% през първото.

Понижението за периода у нас бе едно от най-големите в света, като жилищата поевтиняха с 9,7% на годишна база.

Наскоро Рубини коментира, че Европейската централна банка трябва да вземе мерки по отношение на риска от дефлация, която е вероятно следствие от евентуална валутна война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 07.09.22 г.
fallback