fallback

Недостиг на качествено предлагане ограничава глобалните сделки с имоти

Преките инвестиции в бизнес имоти през деветмесечието са достигнали 202 млрд. долара спрямо 139 млрд. долара за същия период на 2009 г.

18:27 | 29.10.10 г.

Преките инвестиции в бизнес имоти в глобален мащаб са възлезли на общо 69 млрд. долара през третото тримесечие на 2010 г., сочат предварителни данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL), цитирани от PropertyEU. Тази стойност е сходна с нивото от второто тримесечие на годината и разкрива, че възстановяването на инвестиционната активност от предходните четири тримесечия изглежда спира ръста си.

За региона на Европа, Близкия изток и Африка е отчетен спад от 12% на инвестиционните обеми в сравнение с второто тримесечие до 21 млрд. евро. Въпреки това обаче се очаква за цялата година да бъде отбелязан ръст от 30% спрямо 2009 г.

Затишие през летните месеци, липса на продукти на ключовите пазари и продължаващи опасения за държавните задължения в някои страни ограничиха обема на сделките през третото тримесечие.

В Испания и Италия обемите са значително по-малки в сравнение с второто тримесечие, докато във Великобритания и Германия темпът на активност се забавя. Това се балансира от увеличение на инвестициите на тримесечна база във Франция и Швеция. В бъдеще се очаква Германия и Скандинавските държави да отчетат по-големи обеми.

Като цяло преките инвестиции в бизнес имоти през деветмесечието са достигнали 202 млрд. долара спрямо 139 млрд. долара за същия период на 2009 г. От JLL очакват стойността за цялата настояща година да достигне между 280 млрд. и 290 млрд. долара.

„Значителен обем дялов капитал е насочен към първокласни активи във всички сектори, но недостигът на качествени продукти за продажба ограничава инвестиционните обеми. Недостигът в предлагането води също до компресия на доходността и значителни повишения на капиталовите стойности на много от водещите офис пазари в света от Лондон до Вашингтон и Шанхай“, коментират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:07 | 09.09.22 г.
fallback