fallback

Низходящата тенденция на британския жилищен пазар се засилва

Според Nationwide пазарът на недвижими имоти ще се оживи, ако Английската централна банка инжектира допълнителна ликвидност в банковата система

10:58 | 28.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Спадът в продажните цени на жилищата във Великобритания, който започна в началото на лятото, се задълбочи през октомври заради ниската активност на пазара, високата безработица и притесненията за ефекта от бюджетните съкращения на правителството върху икономиката.

Средната цена на типичен жилищен имот в страната пада с 0,7% на месечна база през октомври до 164 381 паунда. През август цените бяха в застой. Данните на ипотечния кредитор Nationwide се оказаха два пъти по-лоши от очаквания от икономисти спад в цените на имотите от 0,3%.

Индексът на цените на жилищата, изчисляван от Nationwide, се понижава за трети път през последните четири месеца. Ценовите нива остават с 1,4% по-високи спрямо октомври 2009 г., но това е по-малко в сравнение с годишната инфлация от 3,1%, отчетена през септември.

Според експертите на Nationwide пазарът на недвижими имоти ще се оживи, ако Английската централна банка вземе допълнителни мерки за инжектиране на паричен ресурс в банковата система.

През март 2009 г. основният лихвен процент в страната падна до рекордно ниското ниво от 0,5% и централната банка започна да влива ликвидност във финансовата система чрез покупки на ценни книжа, които достигнаха 200 млрд. британски лири.

Според прогнозите на анализатори е възможно централната банка да обяви през идните месеци, че ще изкупи ценни книжа за още 100 млрд. лири.

От Nationwide посочват, че жилищният пазар в страната е стигнал най-ниската си точка именно през март 2009 г., след което е започнал да се възстановява благодарение на мерките на централната банка и правителството за насърчаване растежа на икономиката.

С изчерпването на техния ефект обаче пазарът загуби инерция и през септември изменението на цените на тримесечна база стана отрицателно за първи път от август 2009 г. Темповете на спад се ускоряват до 1,5% за трите месеца до октомври. Промяната на цените на имотите на тримесечна база е по-надежден показател за тенденциите на пазара.

Индексът на Nationwide се базира на продажните цени на жилищата, закупени през миналия месец с ипотеки, отпуснати от Nationwide. Той е сред най-важните ориентири за състоянието на пазара на недвижими имоти.

По-рано през тази седмица стана ясно, че британската икономика е забавила темпа си на растеж до 0,8% през третото тримесечие спрямо отчетените през второто тримесечие 1,2% ръст.

Британската лира поскъпва с 0,1% срещу долара днес, като към 10:45 ч. българско време една лира се търгува за 1,5777 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:59 | 25.08.22 г.
fallback