fallback

Покупките на нови жилища в САЩ нарастват за втори месец

Средната цена, при която са се извършвали продажбите на нови жилища през септември, е нараснала с 3,3% на годишна база до 223 800 долара

17:47 | 27.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на нови жилища в САЩ се увеличиха за втори пореден месец през септември, след като през лятото активността на този пазарен сегмент падна до най-ниските си нива в исторически план.

Покупките на новопостроени жилища се увеличават с 6,6% на месечна база през септември и стигат до 307 хил. жилищни единици на приравнена към годишна основа база. Те отчетоха месечен ръст от 4,3% през август, след като през юли паднаха до рекордно ниското ниво от 276 хил. единици.

Продажбите на нови жилища се намират с 21,5% под миналогодишните си нива.

В началото на тази седмица стана ясно, че продажбите на вече обитавани жилища са нараснали с 10% в рамките на септември, което е рекорден месечен ръст. Активността на жилищния пазар е сред водещите индикатори за възстановяването на икономиката и зависи до голяма степен от състоянието на пазара на труда и лихвените равнище в страната.

Данните за покупките на нови имоти се оказаха малко по-добри от очакваното увеличение до 301 хил. жилищни единици.

Продажбите на новопостроени еднофамилни къщи вървяха нагоре до април, когато достигнаха 504 хил. единици, след като купувачите на първо жилище побързаха да се възползват от изтичащата програма на правителството за отпускане на данъчен кредит от 8 хил. долара.

Медианната цена, при която са се извършвали продажбите на нови жилища през септември, е нараснала с 3,3% на годишна база през септември до 223 800 долара.

При сегашното предлагане и темпове на продажба трябва да минат осем месеца, за да се изчерпа цялото предлагане на пазара.

Отделни данни на Министерството на търговията показаха по-рано днес, че поръчките за производството на стоки с дълготрайна употреба са нараснали повече от очакваното през септември. Стойността им се е увеличила с 3,3% на месечна база в сравнение с очаквания ръст от 1,7% на сто.

Поръчките с изключение на тези за транспортно оборудване, които са по-нестабилна категория, отчитат неочаквано понижение от 0,8% на месечна база.

Щатският долар поскъпва за трети пореден ден срещу еврото днес. Към 17:45 българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3796, като от началото на деня доларът е поскъпнал с 0,5%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:02 | 13.09.22 г.
fallback