fallback

Адрес: Панелните жилища отново се търсят заради ниските цени

Купувачите се водят от няколко фактора при избора на панелно жилище като възраст на блока, общо състояние на сградата и поддръжка на входа

15:37 | 26.10.10 г. 6

Панелните жилища отново излязоха на мода, като делът им в общия обем реализирани имоти нараства, което е знак за съживяване на пазара и в периферията на столицата, съобщиха от агенцията за имоти „Адрес“.

Търсенето на панелни жилища се дължи на два основни фактора: разположението им в райони с добра инфраструктура и административно устройство, както и ниските им цени. Освен това обявената квадратура на тези жилища е реалната използваема площ, за разлика от новото строителство, при което в площта всъщност са включени и общите части.

„Въпреки че дълго време бяха отричани заради лошото си състояние, в момента панелните апартаменти са добър избор за младите семейства със средни и ниски доходи, които искат да имат свой дом, както и за пристигащите в София от други градове на страната”, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на агенцията.

„И доколкото основният им негатив не е трудно променящата се обкръжаваща среда, а самото им състояние, хората намират решение в извършването на основен ремонт, който при настоящите отстъпки на строителните материали и труд се движи между 5 и 10 хиляди лева”, допълва Тасева.

От началото на септември 23% от купувачите на панелни жилища в София са на средна възраст и инвестират в имот за децата си. Те са традиционалисти, предпочитат да купят жилище в същия район, в който живеят, и най-често разполагат с бюджет от около 25 хил. евро.

Други 28% от купувачите са млади семейства, които разполагат с около 15 хил. евро, получени от родители или продажба на друг имот, но текущите им доходи са ниски и трудно ще получат голямо финансиране. Така средствата им се оказват крайно недостатъчни за покупка на тухлен апартамент и те се спират на жилище с две спални, в близост до училище, детска градина, хипермаркети и спирка на метро. На тези условия отговарят или скоро ще отговарят голям процент от панелните блокове в „Люлин“, „Младост“, „Надежда“ и „Дружба“.

Купувачите се водят от няколко фактора при избора на панелно жилище: възрастта на блока, общото състояние на сградата и поддръжката на входа. Годината на строителство се оказва ключова за купувачите, затова интересът към Дружба 2 и отделните части на Младост, където блоковете рядко са над 25-годишни, е значително по-голям в сравнение с този в Дружба 1, където панелите са строени по-отдавна – между 1970 и 1980 година.

„Купувачите не обръщат такова внимание на състоянието на самото жилище, тъй като подобренията са планирани, но избират сградата, интересуват се от потенциала за саниране, състоянието на дограмата по коридорите, както и отношенията между съседите”, допълва Тасева.

Сделки с панелни жилища се сключват и за по-малко от месец при правилно определена цена, отчитат още брокерите.

Най-активно се търсят малките жилища – гарсониери и двустайни. Пазар за четиристайни апартаменти почти няма, тъй като крайната им цена е с голяма абсолютна стойност. Отстъпки вече почти не се правят – със символичните 1000 до 2000 евро могат да паднат цените на по-големите имоти.

Средните цени на гарсониерите в районите с преобладаващо панелно строителство се движат между 27 хил. и 30 хил. евро, а в Дружба 1 например – дори под 25 хил. евро. Двустайните се купуват на цени от 37 хил. до 45 хил. евро в зависимост от квартала, сочат данните на агенцията. На стойности между 45 хил. и 55 хил. евро пък се сключват сделките за тристайните панелни апартаменти.

Очакванията на Адрес са през идните месеци продажбите на панелки да са активни, без това да повлияе на цените им, тъй като ако не са на ниска цена, тези имоти намират реализация трудно и бавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 13.09.22 г.
fallback