fallback

Британски фонд доволен от края на „едно успешно партньорство“ у нас

Black Sea Property Fund успя да възстанови част от свои вземания чрез продажбата на имоти по морето за 340 евро на кв. м

12:34 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Бордът на директорите на Black Sea Property Fund Limited със задоволство съобщава, че си е върнал 80 единици в проекта Nikea Park в България.

Така от фонда, който се търгува на Лондонската борса и инвестира в имоти у нас, обявиха резултата от продължилия близо две години съдебен процес с българската компания “Булмикс 97” ООД. Фондът бе отпуснал на компанията финансиране за развитието на по-голямата част от апартаментите във ваканционния комплекс Nikea Park в Златни пясъци.

Партньорството между двете компании стартира през май 2006 г., когато фондът вложи 4,24 млн. евро във финансирането на изграждането на 119 от общо 154 апартамента в комплекса. Кредитът бе обезпечен със самите имоти и трябваше да бъде възстановен чрез тяхната продажба, като фондът трябваше да получи допълнителен дял от продажната цена.

„Бордът е щастлив да бъде част от проект в партньорство с известен и почитан предприемач, с който управляващата компания смята, че ще бъде изгодно да работи в бъдеще“, коментира тогава председателят на фонда Мелвил Тримбъл, като допълни, че българската компания има репутация, че предлага качествено строителство в предварително уговорените срокове. От българска страна Петър Константинов, управител на “Булмикс 97” ООД, коментира, че проектът е „сигнал за началото на успешно партньорство“ с фонда в България.

Партньорството обаче бе увенчано с неуспех две години по-късно, когато пазарът на ваканционни имоти у нас бе сериозно засегнат от финансовата криза. Продажбите на апартаментите спряха, а българската компания се озова в ситуация, в която не можеше да обслужва задълженията си към фонда.

Миналата година от Black Sea Property Fund казаха, че пазарът на ваканционни имоти за британските купувачи, които бяха най-активни в сегмента, „на практика вече не съществува“. Самият проект пък има няколко основни проблема, най-вече „качеството на строителните работи, отношенията с предприемача“ и някои нередности в документацията на споразумението между двете страни.

В крайна сметка споразумението завърши в съда, където фондът предяви претенции над правото си на собственост върху жилищните единици, които бе финансирал. Поради липсата на гаранция дали кредитът ще бъде погасен от фонда понижиха стойността на тези два проекта в баланса си до нула.

Първоначалният договор между компаниите предвиждаше финансиране на строителството на апартаментите на цена от 500 евро на кв. м. Днес от фонда съобщават, че след продължителни съдебни спорове той е успял да възстанови своята гаранция и вече е продал част от апартаментите на търг на средна цена от 338 евро на кв. м.

От продажбата на 16 апартамента фондът очаква приходи от общо 340 хил. евро, след съдебни разходи и плащане на ДДС.

Към момента фондът е обявил за продан ваканционни имоти по Черноморието с обща площ от близо 4955 кв. м, които са получени вследствие на този и предишен съдебен процес.

Фондът има инвестиции също в Бяла, Обзор, Пампорово, Боровец и в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
fallback