fallback

Рекорден ръст на продажбите на съществуващи жилища в САЩ

Медианната продажна цена се е понижила с 2,4% през последната една година до 171 700 долара

17:50 | 25.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Покупките на жилища в САЩ, които преди това са били обитавани, се увеличиха силно за втори пореден месец през септември, което според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) в страната показва, че пазарът е започнал да се стабилизира след силния спад през лятото.

Проучването на асоциацията показва, че през септември продажбите на съществуващи жилища в САЩ са нараснали с рекордните 10% на месечна база до 4,53 млн. жилищни единици в сравнение с 4,12 млн. единици през август.

Данните са на приравнена към годишна основа база, като се оказаха по-добри от очакваното от пазарни анализатори повишение до 4,29 млн. единици.

Продажбите на еднофамилни къщи и апартаменти обаче се намират с 19,1% под нивата си от септември 2009 година, когато купувачите на първо жилище в страната побързаха да се възползват от отпускания от правителството данъчен кредит от до 8 хил. долара.

Според Лорънс Юн, който е главен икономист в NAR, пазарът на недвижимо имущество в САЩ се намира в ранните етапи на своето възстановяване. Той посочва, че скоростта ще зависи от продължителността и влиянието на наложения мораториум върху принудителните отнемания на имоти.

Като цяло обаче той е оптимист за развитието на жилищния пазар в страната заради рекордно ниските лихвени проценти по ипотечните заеми и достъпните цени.

Медианната продажна цена се е понижила с 2,4% през последната една година до 171 700 долара.

Броят на жилищата, обявени за продан, намалява с 1,9% на месечна база до 4,04 млн. единици, като би отнело 10,7 месеца да намерят купувач при сегашния темп на продажби. Според NAR времето за тяхната продажба трябва да падне под девет месеца, за да може пазарът да се стабилизира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:35 | 08.09.22 г.
fallback