fallback

Как се променя отношението към собствеността на имоти в условията на криза?

Американци спират да обслужват ипотеките си и живеят месеци безплатно в имота си поради забавяне на процеса по отнемане

12:46 | 25.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Джеф Хортън има работа, две коли и пари в банката. Въпреки това той е спрял да обслужва ипотеката си още преди година, пише FT.

Небрежно изготвената документация по голям брой от ипотеките в САЩ в момента значително забавя процеса по отнемане на имота. Това е причината Джеф да смята, че той ще може да продължи да живее безплатно в жилището си поне още шест месеца. Може би и по-дълго.

33-годишният ИТ специалист вече няма търпение да сложи край на катастрофалната си покупка на имот, която вероятно ще донесе на банката загуба най-малко от 100 хил. долара. Докато банката обаче го накара да напусне имота, той смята да си спестява месечната вноска от 2 200 долара, която плащаше преди.

„Не съм глупак“, казва той. „Ще живея безплатно, докато банката отнеме имота.“

Шаста Гоън, антрополог от Калифорния, е спряла да плаща вноските си още през февруари. Тя няма идея кога домът й ще бъде отнет.

„Успях да сместя значителна (сума)“, казва тя. „Всеки цент, който трябваше да отиде за ипотеката, бе вложен в спестяванията ми, около 1200 долара на месец.“

Както Хортън, така и Гоън са перфектните кредитополучатели. Те внасят вноските си навреме и имат работа.

Въпреки това спадът в цените на жилищата в САЩ е довел до ситуацията, в която стойността на ипотеката им е по-висока от тази на имота. Финансирането на покупка на имот за 100% от цената на имота бе популярна практика преди кризата и съществена част от балона на пазара на имоти в страната. Тъй като не са вложили никаква сума за самоучастие при покупката, те са решили да изоставят ипотеките си.

Исторически погледнато, собствениците на имоти не бяха склонни да пристъпват към това решение. Част от него е отражение на желанието на хората да вземат „правилното решение“.

Анализ на Федералния резерв от миналата седмица показа, че кредитополучателите обикновено остават в своите домове много след като цената на техния дом се понижи под стойността на ипотеката.

Сега много от банките, регулаторите и инвеститорите са в напрежение дали голяма част от милионите собственици на жилища ще предпочетат да постъпят като Джеф и Шаста. По-големият брой лоши кредити, особено от хора, които към момента си плащат месечните вноски, увеличава значително загубите за банките и за инвеститорите, които притежават ценни книжа, обезпечени с ипотечни инструменти за милиарди долари, пише изданието.

Още в края на април някои представители на пазара съобщиха, че в САЩ се оформя нещо като „модна тенденция“ собствениците доброволно да се откажат от жилището си в случаи, в които то струва по-малко от ипотеката им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 20.08.22 г.
fallback