fallback

Под 10% от проектите за имоти в Румъния получават финансиране

Сред изискванията на банките са значително самоучастие от страна на компаниите и предварителни договори за площите в проекта

12:44 | 21.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

По-малко от 10% от всички проекти за развитието на недвижими имоти в Румъния, които кандидатстват за банково финансиране, са успели да получат финансиране от началото на годината, сочи анализ.

Поради повишената предпазливост на банките, както и строгите изисквания, които имат към проектите, финансиране получават основно малки и средни по мащаб проекти на стойност между 3 и 10 млн. евро, пише Wall-Street.ro, позовавайки се на данни на Colliers International.

Сред изискванията на банките са значително самоучастие от страна на компаниите, но също и предварителни договори за отдаване под наем или продажба на площите, които да гарантират пазарната рентабилност на проекта.

Изданието посочва, че някои румънски банки са започнали разговори със строителните предприемачи в страната в опит да предпазят сектора от рискови инвестиции в неподходящи проекти за имоти.

Един от примерите е UniCredit Tiriac Bank, която е един от кредиторите с най-голяма експозиция към пазара на имоти в страната, която е инициирала дискусии с различни предприемачи, които планират да стартират нови проекти през идните две години, пише Wall-Street.ro.

Габриела Драгулин, мениджър "Недвижими имоти" в банката, казва, че се водят разговори с компании, които предвиждат нови проекти през 2011 и 2012 г. на пазара на жилищни, офис и индустриални площи.

Банката се е опитала да убеди компаниите да избират единствено онези проекти, за които смятат, че наистина имат шанс за успешна продажба или отдаване, което би гарантирало и успешно финансиране.

Наскоро доклад на консултантската компания Knight Frank показа, че въпреки значителния брой незаети офис площи в Букурещ, изграждането на нови продължава.

Към момента делът на празните офис площи в румънската столица е около 20%. Въпреки това през първата половина на годината в града са стартирани 21 нови сгради на обща стойност 300 млн. евро, сочи проучването.

Подобна е реакцията и на производителите на строителни материали в страната, сочи ZF.

Производителите продължават да инвестират десетки милиони в разширяването на своите производствени съоръжения въпреки спада на пазара, който се е свил до по-малко от 100 млн. евро, сочи изданието.

Тази активност е въпреки масовите инвестиции в секторите през последните две години и въпреки че продажбите са паднали наполовина от техния връх през 2008 г.

Секторът в момента се характеризира с понижаващи се разходи за производство, но също така и с рязък спад в цените и силна конкуренция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
fallback