fallback

Полша засенчва ключови европейски пазари в надпреварата за инвеститори в имоти

Продажбите на бизнес имоти в Полша са нараснали близо четири пъти през първите девет месеца на 2010 г. спрямо година по-рано до 1,45 млрд. евро

10:43 | 21.10.10 г.

Продажбите на бизнес имоти в Полша са нараснали близо четири пъти през първите девет месеца на 2010 г. спрямо година по-рано до 1,45 млрд. евро

Инвеститорите в бизнес имоти в Европа се струпват в търсене на сделки на един пазар, на който могат да намерят по-добра възвръщаемост от Лондон, Париж или Берлин – Варшава, пише Bloomberg.

Продажбите на бизнес имоти в Полша са нараснали близо четири пъти през първите девет месеца на 2010 г. спрямо година по-рано до 1,45 млрд. евро, сочат данни на базираната в Ню Йорк Real Capital Analytics. Полша единствена сред членките на ЕС успя да избегне рецесията миналата година.

„Ако трябваше да избера само една държава в Европа, в която да вложа парите си, това би било Полша“, коментира Мартин Маккарти, главен изпълнителен директор за Европа на австралийската Valad Property Group. Valad управлява фонд, който притежава шест индустриални терена в Полша.

По време на финансовата криза инвеститорите в имоти избягаха от считаните за по-рискови страни от бившия социалистически блок, включително и от Полша. Въпреки че това породи спад на цените във Варшава, мащабът му беше по-близък до тези в западноевропейските градове, отколкото в източноевропейските, което даде кураж на инвеститорите да се завърнат.

Цените на първокласните офиси във Варшава са паднали с между 25 и 30% от средата на 2007 допреди една година, изчисляват от консултантската компания Jones Lang LaSalle Inc. Оттогава са се възстановили с над 10%. В отделни райони на централен Лондон цените са се възстановили с около 22% от август 2009 г. след спад от 50% за предходните две години, сочат данни на Investment Property Databank Ltd.

„Полша се държи повече като ключов пазар в сравнение с миналото, когато беше като останалите несигурни източноевропейски страни“, коментира Джон Дъкуърт, управляващ директор за Централна и Източна Европа на Jones Lang.

Пазарът на имоти в Полша се движи от чуждестранни инвеститори, защото местните пенсионни фондове нямат право да притежават имоти. Сделките с имоти в страната паднаха до 770 млн. евро миналата година от над 5 млрд. евро през 2006 г., според данните на Real Capital Analytics.

Сред компаниите, които купиха имоти в Полша тази година, са Unibail-Rodamco SE и Commerz Real AG.

През третото тримесечие Полша е формирала над половината от инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа, според данните на CB Richard Ellis Group Inc.

Повишеното инвестиционно търсене във Варшава е спомогнало за понижението на доходността с 1 процентен пункт през последната година до около 6,5%. Въпреки че е с 1 до 2 пр. пункта повече от нивото за първокласни имоти в Лондон, Париж или Берлин, доходността в Полша остава привлекателна, казват купувачите.

„Всички търсят в Полша по-добра доходност“, коментира Барбара Кнофлах, главен изпълнителен директор на базираната във Франкфурт SEB Asset Management AG, която плати 93 млн. евро през март за офис сграда във Варшава. „Полският случай е смес от размера на пазара и очакванията да се превърне в една от по-важните държави в Европа.”

Въпреки това инвеститорите, които тепърва ще търсят печалба от значителен ръст на цените на имотите във Варшава, може вече да се пропуснали подходящия момент, смята Ларс Онемус, изпълнителен директор на базираната в Копенхаген BPT Asset Management A/S. Последната покупка на неговия фонд в Полша е през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
fallback