fallback

Цените на китайските имоти отново тръгнаха нагоре, сделките рязко скочиха

Имотите в 70-те най-големи града в страната поскъпват с 0,5% през септември спрямо август след период на застой през лятото

11:23 | 15.10.10 г.

Цените на имотите в Китай се повишиха, а сделките скочиха през септември спрямо предишния месец, подчертавайки нуждата от допълнителна намеса на държавата за ограничаване на спекулацията и предотвратяване на балонизирането на пазара.

Цените в 70 големи града в страната са отбелязали ръст от 0,5% спрямо август, а стойността на продажбите на имоти е скочила с 56%, сочат данни на държавната статистика, цитирани от Bloomberg.

Цените тръгват отново нагоре на месечна база за първи път от май, след като останаха непроменени през предходните два месеца, а през юли отбелязаха спад.

Данните потвърждават предизвикателството, пред което е изправено правителство, което тази година въведе редица ограничителни мерки, сред които затягане на изискванията за депозит, спиране на отпускането на заеми за трети жилищен имот и други.

Nomura Holdings Inc. прогнозира, че средните жилищни цени може да паднат с до 10% до края на следващата година, след като градовете въведат и свои ограничения на местно ниво.

„Истинското намерение на правителството е да поддържа цените стабилни, а не да предизвика значителен спад, което обяснява защо се налагат само частични мерки за затягане“, коментира Шън Дзянгуан, базиран в Хонконг икономист в Mizuho Securities Co. „Правителството все още изглежда не желае да използва наистина остри мерки, които биха били най-ефективни за охлаждане на пазара.”

Индексът за сектора на имотите, който следи 34 листнати в Шанхай компании за имоти, е паднал с 20% тази година спрямо понижение от 12% на основния индекс Shanghai Composite.

Обемът на продажбите на имоти се е повишил с 52% миналия месец спрямо август, сочат още данните.

Цените са с 9,1% по-високи спрямо година по-рано, което е забавяне спрямо повишението от 9,3% през август, но е над средната прогноза за ръст от 8,8% на шест икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Като обем сделките с имоти нарастват с 8,2% през първите девет месеца на годината до 632 млн. кв. м, сочат данните. Стойността на продажбите е скочила с 15,9% до 3,19 трлн. юана (480 млрд. долара).

Инвестициите в проекти за изграждане на имоти са нараснали с 35% до 515,6 млрд. юана през септември спрямо година по-рано. За деветмесечието инвестициите регистрират скок с 36,4% спрямо същия период на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 09.09.22 г.
fallback