fallback

80% от офис сградите у нас се управляват и поддържат от собствениците им

Правилно определената сервизна такса трябва да покрива всички дейности по поддръжка на сградата, без собственикът да дотира или печели от тази дейност, смятат от сектора

15:57 | 14.10.10 г.

Около 80% от собствениците на офис сгради в България управляват и поддържат сградите си чрез собствени екипи, съобщи Сергей Койнов, изпълнителен директор на консултантската компания Forton International по време на Петата международна фасилити мениджмънт конференция, която започна днес в София.

Това според него до голяма степен се дължи на схващането, че от сервизните такси на наемателите може да се генерира печалба, а професионалното управление е излишен разход.

„Ако е правилно определена, сервизната такса трябва да покрива всички дейности по поддръжка на сградата, без собственикът да дотира или печели от тази дейност. Първата и най-съществена работа с наемателите вече е извървяна и те приемат спокойно фиксирането на таксата в договорите за наем”, каза Койнов.

„Разочарованието им идва, когато се използва т. нар. метод на отворената книга (open book), който активно се налага напоследък. При него таксата е фиксирана на 2 евро и в края на финансовата година общият разход за поддръжката на сградата се преизчислява, което води до доплащане и цената може да достигне до 3,5 евро за кв.м. В момент на криза това може да се окаже фатално за запълняемостта на сградата и за нейния собственик”, допълва Койнов.

Като друг проблем се сочи неясният механизъм, по който сервизната такса се определя и липсата на общ алгоритъм за нейното изчисление. Според Койнов е редно данък сгради да се плаща изцяло от собственика, докато такса смет да се разпределя и между наемателите, т.е. да се включва в сервизната такса. Към момента обаче всеки инвеститор преценява сам и често наемателят остава неприятно изненадан.

В Германия професионалното управление, известно като фасилити мениджмънт, има фундаментална роля за развитието на икономиката, стана ясно от думите на проф. Куниберт Ленартс.

„Когато през 2003 година в нашата страна се заговори за фасилити мениджмънт за първи път, никой не си даваше сметка какъв пазарен дял заема тази дейност, защото никой не знаеше какво представлява тя. Седем години по-късно фасилити бизнесът е в топ пет на индустриите в Германия. Той изпревари сектори като строителство и производство на автомобили”, коментира Ленартс.

„Цифрите са недвусмислени – фасилити мениджмънтът формира 5,5% от БВП на Германия, размерът на бизнеса е 122 млрд. евро, а 10% от заетите жители на Германия работят в областта на фасилити мениджмънта – това са около 4 милиона служители”, допълва Ленартс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 05.09.22 г.
fallback