fallback

Декари празни офиси в Букурещ, но строителството не спира

Офисите за отдаване под наем в Букурещ достигнаха нов рекорд от 300 хил. кв. м през първото полугодие

13:05 | 14.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Нови 21 офис сгради бяха завършени в Букурещ през първата половина на тази година вследствие на инвестиции на обща стойност 300 млн. евро, сочи нов доклад.

Инвестиционната активност в сегмента не спира, въпреки че вече 20% от общия обем офиси на пазара са свободни, а наемите само от началото на годината са се понижили с между 5 и 15%, се казва в доклад на Knight Frank, цитиран от ZF.

Новоизградените площи за периода са с общ обем от 155 хил. кв. м, като според специалистите се забелязва тенденция да се строят по-малки проекти с цел понижение на риска.

„Над 90% от площите са в централни и полуцентрални региони, като само 7% от офис площите са развити в покрайнините на града“, се казва в доклада.

Предвид факта, че през 2009 г. около 45% от проектите бяха в покрайнините, видно е, че предприемачите са променили своята нагласа, като сега се фокусират върху центъра и районите в широкия център на румънската столица.

От друга страна, насищането на пазара и затруднената ситуация в сектора не е пречка за развитието на новите площи. Голяма част от проектите, които са завършени през първата половина на 2010 г., всъщност са стартирани през 2008 г.

Общият обем от офиси на разположение за отдаване е достигнал нов рекорд от 300 хил. кв. м, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
fallback