fallback

Инвестиционният пейзаж в сектора на имотите в ЦИЕ се променя

Китайски държавен фонд направи първата си сделка в ЦИЕ, купувайки бизнес парк в Москва

11:56 | 14.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Преструктурирането на пазара на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) доведе до редица промени в състава на участниците в сектора. Наред с разграничението на първокласни и второстепенни активи по отношение на инвестиционния интерес, през последното тримесечие се забелязва и явна промяна в спектъра от инвеститори в региона.

За разлика от първите две тримесечия на 2010 г. германските фондове от отворен тип не направиха нито една сделка в региона през третото тримесечие на годината. Това забавяне в тяхната активност е следствие на турбулентността в сектора поради предстоящите регулаторни промени по отношение на тези фондове. От 2011 г. германското законодателство планира да предприеме редица промени в регулациите, засягащи фондовете от отворен тип, с цел по-добра защита на малките инвеститори.

Този спад обаче е компенсиран от други инвеститори, които засилват присъствието си в региона. Един пример е бизнес комплексът Greenwood Business Park в Москва, който бе първата покупка на китайски държавен фонд в ЦИЕ, сочи нов доклад на CB Richard Ellis Inc (CBRE).

Източна Европа отчете най-силен ръст от 60% в инвестициите в бизнес имоти на континента за третото тримесечие на 2010 г. в сравнение с предходното. Общо 22 сделки бяха сключени през периода на обща стойност 1,5 млрд. евро.

Общата сума на инвестициите в ЦИЕ от началото на годината е 3,3 млрд. евро в сравнение с 2,8 млрд. евро за цялата 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
fallback