fallback

В сектора на бизнес имотите в САЩ очакват повече продажби през 2011

Кредиторите вероятно ще увеличат принудителните отнемания и продажби на проблемни имоти, за да отговорят на търсенето

16:45 | 13.10.10 г.

Инвеститорите в бизнес имоти в САЩ очакват повече продажби на имоти следващата година, защото кредиторите ще увеличат принудителните отнемания, за да посрещнат глада за проблемни активи, сочи проучване, цитирано от Ройтерс.

Те обаче са предпазливи относно американската икономика и ще продължават да търсят имоти с по-високо качество, чиито наеми покриват разходите за ипотеките, става ясно от съвместния доклад на Urban Land Institute и PricewaterhouseCoopers. За него са били анкетирани 875 собственици на имоти, предприемачи, съветници, инвеститори, кредитори и други компании от сектора. С 275 от респондентите са проведени и интервюта.

„Вече не може да печелите чрез бърза препродажба, трябва да умеете да управлявате активите“, се цитира един от интервюираните в доклада.

Очаква се до 2014 г. да настъпи падежът на ипотеки на стойност около 1,4 трлн. долара за бизнес имоти в САЩ, включително сгради с апартаменти, хотели, офис сгради, дистрибуционни и търговски центрове, според изчисления на компанията за данни в сектора Trepp. Тези кредитополучатели ще се нуждаят от нови заеми, за да покрият старите и вероятно ще срещнат по-малко щедри кредитори.

Това означава, че парите ще трябва да дойдат от други инвеститори, от повече парични потоци от имотите или от джобовете на самите кредитополучатели. Ако не, имотите им може да бъдат отнети от кредиторите.

Според експертите е натрупан много капитал за покупки на проблемни имоти. През последните две години обаче той остава неизползван, защото кредиторите удължават сроковете на заемите, вместо да отнемат имотите.

Анкетираните очакват кредиторите постепенно да започнат да отнемат и продават повече имоти през 2011 г. и 2012 г. Вероятно тези продажби ще доведат до цени на имотите с 30 до 50% по-ниски от пиковите стойности от 2007 г., пише в доклада.

Повечето участници в проучването вярват, че доходността през първата година на собственост ще остане стабилна или леко ще се понижи до края на 2011 г. с увеличаване на търсенето. Както при доходността от облигации, тя се движи в обратна на цените посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
fallback