fallback

Строителството нараства с 1,6% през август, на годишна база спадът е над 11%

За изчисляване на индексите се ползва информация за отработеното време в строителството от месечно извадково наблюдение на строителни предприятия, чиято продукция надхвърля 75% от общата строителна продукция в страната

12:04 | 11.10.10 г.

Продукцията в сектор „Строителство”, изчислена въз основа на сезонно изгладени данни, бележи увеличение с 1,6% през август тази година спрямо предходния месец, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

В сравнение със същия месец на 2009 година календарно изгладените данни показват спад от 11,6% на строителната продукция през август 2010 г.

За изчисляване на индексите се използва получената информация за отработеното време в строителството от провеждано месечно извадково наблюдение на строителни предприятия, чиято продукция надхвърля 75% от общата строителна продукция в страната.

Сезонното изглаждане е статистически метод за отстраняване на сезонния компонент на времевия ред.

Календарното изглаждане представлява отстраняване на вариациите в месечните данни, дължащи се на различния брой календарни и работни дни в месеците, на националните празници, както и на наличието на екстремни стойности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
fallback