fallback

Няколко съвета за покупката на жилище при падащ пазар

Понижението на цените води със себе си някои специфики, които имат пряко влияние върху решението за покупка на жилище

13:28 | 08.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Покупката на жилищен имот е едно от най-важните решения, което много от нас правят в живота си. То зависи от множество фактори – както индивидуални, така и такива, които не зависят от нас като пазарна и икономическа ситуация.

От нас зависи обаче да направим избора си така, че да закупим най-подходящия за нуждите си имот при най-приемливи условия – и двете съотнесени към настоящия момент.

Цените падат – сега ли е моментът?

Винаги стои въпросът докога всъщност цените ще продължават да се понижават и има ли опасност да пропуснем подходящия момент?

Всичко зависи от причината, поради която купуваме. Ако се нуждаем от дом за собствено ползване, значи моментът е подходящ, след като се нуждаем от жилище, пише Guardian.

Ако купуваме като инвестиция обаче е добра идея да погледнем цялата картина на пазара и в икономиката – какви са нагласите и доверието на потребителите, какви са прогнозите на анализаторите, има ли ръст на безработицата, покачват ли се лихвените нива, има ли на разположение ипотечно кредитиране и изгодни ли са условията.

Всички тези фактори са показателни за част от цялостното положение, но взаимодействието между тях може да ни даде идея дали има вероятност цените да се понижават още повече.

Разбира се, че никой не може да даде гаранция за това и инвестицията в имоти, както всяка друга, крие известна доза риск. С взимането на информирано решение обаче последната може да се понижи.

Искам да закупя първи дом. Какво означават падащите цени?

Понижението на цените може да означава, че в крайна сметка можете да намерите дома, който търсите на по-достъпна цена, пише изданието. Това обаче означава също, че може да се окаже много по-трудно да си осигурите ипотека.

Кредиторите и оценителите стават много неспокойни, когато цените започнат да се понижават. В резултат на спада оценителите обикновено започват да оценяват стойността на имоти по-ниско и в крайна сметка тяхната оценка може да падне под цената, за която сте се договорили с продавач. Кредиторите, от своя страна, започват да изискват по-високи депозити. В някои случаи те може да се намират вече под натиск от регулатора за ограничаване на кредитирането и въвеждане на по-стриктни критерии.

Какво да имаме предвид при кандидатстване за кредит?

Ако се нуждаете от ипотечен кредит, който представлява много голям дял от общата стойност на имота, при падащ пазар можете да се озовете в ситуация, в която стойността на заема надвишава тази на имота към дадения момент.

Ако в средносрочен план планирате да кандидатствате за рефинансиране за закупуването на по-голям имот това би довело до сериозен проблем.

Затова е важно да опитаме да планираме жилищните си нужди в перспектива. Очевидно при положение, че цените се понижават и пазарът се влошава, не е добра идея да купуваме малко жилище, дори и то да изглежда изгодно в момента, ако планираме увеличение на числеността на семейството си в близко бъдеще.

Обратното също е валидно – добре да обмислим ситуацията, преди да закупим по-голямо жилище, ако смятаме да живеем съвместно с партньор на семейни начала.

При възможност експертите съветват да внасяме по-големи вноски по ипотеката си, за да я изплатим по-бързо. Тук е важно да се проверят условията на нашия кредитор, тъй като много от тях налагат наказателни такси при преждевременно изплащане.

Друг вариант е още в началото да поискаме заема за по-кратък период. Така въпреки че месечните вноски ще са по-големи, общата стойност на лихвата ще бъде по-малка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:56 | 13.09.22 г.
fallback