fallback

Китай охлажда пазара на имоти с още по-строги мерки

Кандидатите за ипотечен кредит в Китай вече ще трябва да предоставят минимум 30% самоучастие

15:00 | 07.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Китай нареди на банките да наложат изискване за задължително самоучастие от 30% при кандидатстване за ипотечен кредит и да отказват заеми за трети или повече имоти като част от нова кампания, насочена към ограничаване на растящите цени на имотите.

От финансовото министерство на страната са казали също, че ще бъдат ограничени и някои данъчни облекчения, насърчаващи покупката на жилище.

Тези решения, обявени от Държавния съвет на Китай, следват обявените през април регулации за контрол на ръста на цените, които обаче постигнаха умерен успех, пише PropertyWire.

По официална статистика на страната ръстът наистина се забавя, но цените все още не са започнали да падат.

Според новите разпоредби самоучастието при ползване на жилищен кредит се повишава до 30% от 20% в момента. Досега то беше 30%, но само за жилища, по-големи от 90 кв. м. Също така се ограничава и използването на допълнителни потребителски кредити за покупката на жилище.

Според анализаторите новите мерки със сигурност ще имат ефект.

„Ако бъде въведена ефективно забраната на купувачите на жилища, които искат да купят трети имот, ще има сериозен ефект върху инвестиционната активност на пазара“, казва Джонсън Ху, анализатор от UOB Kayhian.

От правителството казват, че като част от програмата ще бъде осъществена и реформа в данъчното облагане в областта на жилищния сектор.

В момента в Китай бизнес имотите се облагат с данъци, но жилищата са освободени. Някои регионални власти вече обсъждат идеята да премахнат тази привилегия, поне за някои видове жилища.

Също така държавата смята да увеличи предлагането на по-малки жилища и ще насърчи финансовите институции да подкрепят повече проекти за евтино жилищно строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
fallback