fallback

Жилищата на Острова поевтиняха през третото тримесечие

Активността на имотния пазар се свива, въпреки че делът на месечните вноски по новоотпуснатите заеми за покупката на жилище намалява

12:07 | 07.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Несигурните изгледи пред пазара на жилищни имоти във Великобритания си проличаха ясно от силния спад на цените на жилищата през септември и понижението им през третото тримесечие на годината. 

Това показа последното проучване на пазара, направено от ипотечния кредитор Halifax Bank of Scotland, което се базира на продажните цени на имотите, закупени с ипотечни заеми, отпуснати от Halifax.

От него става ясно, че цените на жилищата във Великобритания са се понижили силно с 3,6% на месечна база през септември и с 0,9% в рамките на третото тримесечие.

Средната продажна цена възлиза на малко над 162 хил. паунда, което е с 2,6% повече от ценовите нива отпреди една година. През август ценовите нива нараснаха с 0,2% за месеца и с 4,6% на годишна база.

От Halifax посочват, че недостатъчното предлагане в началото на годината постепенно е изчезнало, като в резултат на това дисбалансът между търсене и предлагане е намалял през последните месеци.

Това, заедно с влошените нагласи на потребителите за икономиката и голямата безработица, е довело до по-слаба активност на пазара и поевтиняване на жилищата.

Жилищата на Острова поскъпваха в продължение на седем поредни месеца от юни 2009 г. до януари тази година, подкрепени от по-ниските лихвени проценти по ипотечните заеми и правителствените стимули за икономиката.

През декември 2009 цените им отбелязаха първия си положителен ръст на годишна база от началото на 2008 г. След това ценовите нива започнаха да се колебаят, въпреки че по-ниските лихвени проценти по ипотечните заеми са намалили дела на месечните погасителни вноски от разполагаемия доход.

През септември типичната месечна вноска за новите кредитополучатели е била 30% от разполагаемите доходи на домакинствата в сравнение с рекордните 48% от средата на 2007 г.

Отделни данни на Британския статистически офис показаха, че фабричното производство на страната се е увеличило с 0,3% за четвърти пореден месец през август. Индексът на индустриалното производство, който следи продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, на свой ред нараства с 0,3% на месечна база за втори пореден месец.

Фабричното производство е нараснало с 6% на годишна база, а индустриалното – с 4,2% през август, а това показва, че производственият сектор ще подкрепи растежа на британската икономика през третото тримесечие.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт на страната нарасна с най-бързите си темпове през последните повече от десет години. В 14:00 ч. българско време днес Английската централна банка ще съобщи решението си за основния лихвен процент в страната през октомври, който вероятно ще остане на рекордно ниското си ниво от 0,5%, до което падна през март 2008 г.

Британската лира поскъпва за пети пореден ден срещу щатския долар, като към 11:55 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5917 долара. Преднината на британската валута възлиза на 0,2% за деня, а през последните три месеца тя се е повишила с близо 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 12.09.22 г.
fallback