fallback

Икономика, кредитна тежест и регулации спъват инвестициите в имоти в Европа

Тези потенциални рискове карат предпазливите инвеститори да останат фокусирани върху осигурени активи, генериращи доход

14:54 | 06.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите отново се завръщат към пазарите на имоти в Европа и започват да търсят подходящи възможности, но редица фактори препятстват активността в сегмента да се подобри, смятат специалисти.

Основните пречки пред тях са бавните темпове на икономическо възстановяване, „планината от дългове“, надвиснала над сектора, както и трудностите, породени от някои нови регулаторни изисквания.

Тези потенциални рискове ще накарат предпазливите инвеститори да останат фокусирани върху осигурени активи, генериращи доход.

„Темповете на икономическо възстановяване се забавят застрашително, като повечето икономисти смятат, че пикът в Европа е бил миналата пролет“, коментира Махди Мокран, директор "Проучвания и стратегии" в AEW Europe по време на изложението за имоти Expo Real, цитиран от PropertyEU.

Той обяснява, че на теория интересът към имотите от страна на инвеститорите би трябвало да се повишава, ако на пазара имаше подходящи продукти за продан.

Според него благоразумните инвеститори трябва или да изчакат, или да се насочат единствено към много сигурни и нискорискови активи.

Такъв тип инвестиции са концентрирани в най-установените и най-ликвидни пазари. Също така те са ограничени главно до търговския сегмент, който се приема за по-малко рисков.

За инвеститорите с по-голям апетит към риска той препоръчва по-волатилния, но потенциално по-печеливш пазар на офис имоти.

Въпреки че нагласите на пазара на бизнес имоти в Европа се подобряват, кредиторите в сектора са изненадани, че инвеститорите не обръщат достатъчно внимание на проблемите, които се задават поради липсата на финансиране.

По последни изследвания капиталите, които се очаква да бъдат на разположение от страна на банките за сектора, може да се свият значително през следващите години заради кредитите към сектора в глобален план на стойност над 1 трлн. долара, чийто матуритет ще настъпи през следващите три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
fallback