fallback

Силен ръст на инвестициите в имоти в ЦИЕ на фона на леко забавяне в Европа

През третото тримесечие в ЦИЕ са реализирани сделки за 1,5 млрд. евро, което е увеличение с 60% спрямо второто и със 120% на годишна база

09:31 | 06.10.10 г.

Инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в Европа се е забавила леко през третото тримесечие на 2010 г., като общият обем на сделките се е понижил до 23,1 млрд. евро от 24,6 млрд. евро през второто тримесечие на годината, сочат данни на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE). Въпреки това стойността остава с 24% по-висока в сравнение с третото тримесечие на миналата година.

Същевременно в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е отчетен рязък скок на инвестициите до 1,5 млрд. евро през третото тримесечие, което е увеличение с близо 60% спрямо второто тримесечие и 120% ръст на годишна база.

Скокът на сделките в ЦИЕ се дължи преди всичко на растящото доверие към пазара в Полша, който формира над половината от инвестициите в региона. В Полша са сключени сделки за общо 826 млн. евро, което е най-високата тримесечна стойност за страната от третото тримесечие на 2007 г. насам.

Слабото забавяне на активността в Европа през третото тримесечие се обяснява със скорошни тенденции при оценяването на имотите, както и с растящата икономическа несигурност и правителствените мерки за икономии. Превключването от фискални стимули към орязване на разходите от страна на голяма част от европейските правителства „несъмнено“ е оказало влияние върху инвестициите в имоти в региона, посочват от CBRE.

Според консултантите рязкото повишаване на цените на първокласните имоти също е оказало влияние, защото много инвеститори са на мнение, че бързото възстановяване на цените не е устойчиво, а някои пазари като Лондон например се възстановиха твърде бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 11.09.22 г.
fallback