fallback

Оживление при планираните продажби на жилища в САЩ

Броят на подписаните предварителни договори за продажбата на жилищни имоти в САЩ се увеличи с над 4% за втори пореден месец

17:34 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Планираните покупки на жилища в САЩ нараснаха с повече от 4% за втори пореден месец през август, след като през юни и май те отчетоха драстични спадове. Това се случи точно след изтичането в края на април на правителствената програма, с която се стимулираха покупките на първи имот с данъчен кредит до 8 хил. долара.

Индексът, който следи броя на подписаните предварителни договори за продажбата на имот, се е повишил с 4,3% на месечна база до 82,3 пункта през август, след като през юли неочаквано нарасна с 4,5% на месечна база.

Точно след изтичането на правителствената програма през април показателят отчете рекорден спад от близо 30% на месечна база през май.

В края на август обаче планираните продажби на жилищни имоти в САЩ са с 20,1% по-малко в сравнение с миналогодишните си нива. Това се дължи на резкия спад на активността на пазара през летните месеци, когато икономиката на САЩ продължи да закрива работни места, а мерките за насърчаване покупките на имоти изтекоха.

Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) в САЩ се оказаха по-добри от очакваното повишение на планираните продажби от 2,8% на месечна база. Те следят промяната в броя на подписаните предварителни договори за продажбата на жилище, които се различават от финализираните сделки.

Планираните продажби на жилища се следят от икономистите, защото отразяват най-рано промените в поведението на купувачите и продавачите. Тяхното изменение е добър ориентир за икономическите нагласи на потребителите и показва техните очаквания за цените на пазара в бъдеще.

Главният икономист на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти Лорънс Юн смята, че последните данни загатват за постепенно възстановяване на продажбите през идните месеци. Според него ниските лихвени проценти по ипотечните заеми карат купувачите да се връщат на пазара, но все пак продажбите на жилища ще зависят от създаването на нови работни места и от придружаващото ги покачване на потребителското доверие.

По-рано през тази година от асоциацията съобщиха, че благодарение на данъчния кредит за купувачите на първо жилище близо 1 млн. потребители са се включили на пазара, което е подобрило значително баланса между търсенето и предлагането.

Към 17:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3699 долара, като от началото на днешната валутна сесия щатският долар губи 0,5% срещу европейската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:51 | 12.09.22 г.
fallback