fallback

Френският пазар на имоти се събуди от двугодишен сън

Капиталовите стойности на френските имоти отчетоха първия си ръст от две години през шестте месеца до юни

11:03 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Френският пазар на имоти изплува от двугодишния си спад, като за първото полугодие на 2010 г. отчете повишение на капиталовите стойности от средно 1,6%, сочи индекс.

За двете години до края на 2009 г. капиталовите стойности във Франция се понижиха общо с 18%, главно заради повишението на доходността, както и от понижение на наемните нива през втората половина на миналата година.

През първите шест месеца на тази година доходността имаше най-голямо значение върху капиталовия ръст, който мина на положителна територия за първи път от две години, се казва в доклад на IPD.

Началната доходност отчете свиване от 40 базисни пункта към края на второто тримесечие средно до 6,1%, докато наемите останаха стабилни.

Доходността от наеми през шестте месеца до юни се понижи с 10 пункта до 3%, което, заедно с капиталовия ръст спомогна за достигане на обща доходност от 4,7% за шестте месеца.

Според индекса най-силното повишение в капиталовите стойности е отчетено в централния бизнес район в Париж, както и в западната част на града, където показателят нарасна съответно с 2,8% и 2,7%.

„Френските имоти накрая обърнаха тренда след стръмен цикъл на капиталово преобразуване, провокиран от доходността, който доведе до понижение на стойностите на имотите с една пета”, коментира Кристиян дьо Керангал, управляващ директор в IPD за Южна Европа.

„От средата на 2009 г. се появиха много инвеститори, разполагащи с капитал, които търсят да закупят първокласен инвентар; имоти в първокласни локации с финансово стабилни наематели и продължителни споразумения за наем. Тъй като търсенето в този сегмент от пазара изпреварва предлагането, доходността бързо се понижи, което задълбочи спреда между доходността при първокласните и второстепенните имоти. В действителност, въпреки че ценовото преобразуване протече при всички сегменти на пазара, за в бъдеще все още може да възникне известен негативен натиск върху стойностите на по-нискокачествените имоти”, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:24 | 04.09.22 г.
fallback