fallback

Застой в цените на британските имоти през септември

Изменението на цените на жилищата за последните три месеца е отрицателно за първи път от май 2009

10:01 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата във Великобритания отчетоха минимални изменения през септември заради ниската активност на пазара и липсата на сделки. 

Минималното поскъпване на жилищата не успява да компенсира спадовете от предишните два месеца, в резултат на което изменението им за последните три месеца става отрицателно за първи път от средата на миналата година.

Това показа последното проучване на пазара на недвижими имоти в страната на британския ипотечен кредитор Nationwide. Индексът на цените на жилищата, изчисляван от Nationwide, се повишава с 0,1% на месечна база, след като през август стойността му намаля с 0,8%, а през юли се понижи с 0,5 на сто.

Колебанията на пазара на недвижими имоти във Великобритания през тази година са отчасти резултат от високата безработица, дисбаланса между търсенето и предлагането, както и обявените в края на юни от правителството съкращения на държавните разходи.

От доклада на Nationwide става ясно, че през последните три месеца цените на жилищата са намалели с 0,9%, като изменението им е отрицателно за първи път от май 2009 г. За трите месеца до август темпото им на ръст бе нулево.

Изменението на цените на имотите на тримесечна база е по-точен показател за тенденциите на пазара. Индексът на Nationwide се базира на продажните цени на имотите, които са били закупени през миналия месец с ипотечни заеми, отпуснати от кредитора. Той е сред най-важните ориентири за състоянието на пазара на недвижими имоти, защото най-рано показва изменението на ценовите им нива.

Средната продажна цена на жилище според Nationwide възлиза на 166 757 паунда през септември, което е с 3,1% над миналогодишните нива. Това е по-малко спрямо годишната инфлация от 3,9% през август и 6,6% през юли.

Британската икономика нарасна с най-бързото си темпо за последните две години през трите месеца до края на юни, но въпреки това състоянието на пазара на труда в страната остава нестабилно. Последните данни показаха, че броят на заетите лица в отраслите на икономиката се увеличава бързо, но голяма част от тях са на почасова заетост.

Според експертите на Nationwide развитието на пазара на труда и притокът на нови имоти на пазара през есента ще определят цените на жилищата през идните месеци.

Британската лира поскъпва с 0,3% срещу долара днес, като към 9:55 ч. българско време една лира се търгува за 1,5827 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 13.09.22 г.
fallback