fallback

Повишената активност при търговските площи в Европа подмина България

За разлика от развитите пазари, където доходността в сегмента отчита свиване, у нас тя е останала непроменена през последната година

12:32 | 29.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

България е един от пазарите в Европа, на който досега през годината не бе отчетена инвестиционна активност в сегмента на търговските площи.

Докато на установените пазари на континента се забелязва повишено доверие от страна на инвеститорите, което води и до ръст на инвестиционната активност, в някои от по-новите пазари в Централна и Източна Европа като България, Хърватска, Румъния и Украйна този процес все още не е засвидетелстван, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis Limited (CBRE).

Слабите икономически перспективи на повечето от тези пазари, заедно с продължаващото ново предлагане на пазара, е причината да очакваме малко или нулево свиване на доходността там в краткосрочен план, коментират от компанията.

Тази тенденция се различава от общото движение на доходността на територията на ЕС, където тя е отчела средно свиване от 9 базисни пункта през второто тримесечие на годината до 5,5%. Това прави общия годишен спад в показателя равен на 32 пункта.

За сравнение, доходността на пазара у нас към края на второто тримесечие е 8%, като това ниво остава непроменено за цялата последна година.

Ситуацията на българския пазар на търговски площи се утежнява още повече поради макроикономически фактори като понижение в доверието на потребителите и на търговията на дребно. По данни на Евростат страната ни се нарежда на второ място (след Литва) по спад в търговията на дребно към края на първото полугодие на годишна база. Спадът, отчетен у нас, е 6,8%. Това се сравнява със среден ръст от 0,5% за ЕС и 0,4% за еврозоната.

Поради тези фактори страната ни остава встрани от повишената активност в сегмента в Европа.

По данни на CBRE обемът от инвестиции в търговски площи в Европа е отчел ръст от 15% за полугодието, като стойността възлиза на 15,7 млрд. евро.

Специално в ЦИЕ повишението е 5% спрямо втората половина на миналата година до 633 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:49 | 05.09.22 г.
fallback