fallback

Украйна планира да продаде над 400 военни градчета

Министерството на отбраната на страната планира да генерира приходи в размер на над 1 млрд. долара от продажбата на пустеещи военни градчета

15:35 | 27.09.10 г.

Министерството на отбраната на Украйна планира да генерира приходи в размер на до 9 млрд. украински гривни (1,13 млрд. долара) от продажбата на пустеещи военни градчета*, съобщи директорът на отдела за реализация на ненужното имущество на министерството Александър Черпицкий, цитиран от украинското онлайн издание rbc.ua. 

По думите му тази сума може да бъде достигната само ако имотите се продават със земята, иначе приходите ще възлязат на около 1 млрд. гривни (около 125 млн. долара). Действащото законодателство в страната обаче не позволява продажбата на военни имоти заедно с терените, върху които са разположени. Очаква се скоро в парламента да влезе законопроект относно възможността да се предлага за продажба земя.

В списъка с недвижими имоти, които подлежат на продажба, към момента са включени 412 напълно освободени военни градчета с обща площ над 30 хил. хектара. Освен това частично са освободени още 338 градчета, които заемат над 20 хил. хектара. Предвижда се да бъде направена инвентаризация на военните имоти за една година, при която да бъдат определени площите на терените, точното им местоположение, статут и предназначение. Едва след това излишните имоти ще бъдат обявени за продажба.

Към 1 септември 2010 г. към украинското министерство на отбраната се водят 1875 военни градчета с обща площ над 531 хил. хектара. За последните 4 години броят на военните градчета под управление на ведомството са намалели около два пъти.

Миналата година Латвия обяви на търг бивше военно градче с начална цена от едва 153 хил. лата (около 306 хил. долара).

*Понятието „военно градче“ се въвежда през 1977 г. в бившия СССР. Има се предвид комплекс от сгради и съоръжения, които се използват за разполагане на военни части и настаняване на военнослужещите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
fallback