fallback

ЕБВР може да финансира реновирането на древно рибарско селище в Черна гора

Банката обмисля кредит от 37 млн. евро за изграждането на луксозен хотелски комплекс на полуостров Свети Стефан

12:17 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви, че обмисля да предостави дългосрочен кредит в размер на 37 млн. евро на компания за имоти Adriatic Properties.

Средствата ще бъдат използвани за финансирането на изграждането на знаков туристически терен в първокласен хотелски курорт на черногорското крайбрежие, пише PeropertyEU.

Проектът Sveti Stefan Hotel ще бъде реализиран на площ от 68 хил. кв. м на полуостров Свети Стефан, 5 км южно от Будва. Проектът, който ще се реализира на базата на публично-частно партньорство, ще бъде осъществен на две фази. Първата ще включва реновирането на няколко хотела, разположени на полуострова, изграждането на административна сграда, развлекателни съоръжения, както и част от инфраструктурата.

През втората фаза ще бъде изграден нов хотел с 60 стаи, както и 60 луксозни апартамента и спа комплекс. Завършването е запланувано за 2012 г.

Общата стойност на проекта се изчислява на 93 млн. евро.

Adriatic Properties е инвестиционен фонд със специално предназначение, собственост на петата по големина гръцка компания за морски транспорт Restis Group – притежавана от гръцкия бизнесмен Виктор Рестис.

Курортът Свети Стефан е разположен на едноименния полуостров, който е средновековно рибарско селище. В миналото той е бил приливен остров, но днес е постоянно свързан със сушата чрез тесен провлак.

През 50-те години курортът е реновиран за първи път, като през 70-те години се превръща в популярно туристическо средище, в което отсядат редица световни знаменитости като Мерилин Монро, София Лорен, Кърк Дъглас и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 09.09.22 г.
fallback