fallback

Сочат Турция за топ дестинация за инвестиции в имоти в Европа

Ниски данъци и лихви по ипотеките, икономически ръст, стабилно правителство и разумни разходи по сделките се сочат като благоприятни фактори за местния пазар

12:55 | 24.09.10 г. 6

Стечение на няколко фактора прави Турция най-добрата дестинация за инвестиции в жилищни имоти в Европа, сочи нов доклад на специализирания портал в сектора Global Property Guide (GPG).

Ниски данъци, икономически ръст, стабилно правителство, ниски ипотечни лихви и разумни разходи по сделките са сред факторите, които правят Турция атрактивна инвестиция за чуждестранни купувачи, според доклада, цитиран от Real Estate Channel.

„Условията отпреди жилищния бум се повтарят днес в Турция“, посочва Матю Монтагу-Полък, издател на GPG. „Турция има дълга история на инфлация и слабо парично управление, но от 2002 г. тази история е зад гърба й, като днес ползите са ясни.“

Жилищните цени в Турция са паднали с около 15% от пиковите стойности през юни 2007 г., въпреки че спадът може да е значително по-голям, след корекция спрямо инфлацията, сочи докладът.

„Имотите в Турция днес са значително подценени при прилагането на всички стандартни метрики“, пише в доклада.

Луксозните имоти в Истанбул струват около 2386 евро на кв. метър, при цени от 3932 евро/кв. м в Мадрид или 14 421 евро/кв. м в Лондон, сравняват от GPG.

Брутната доходност от наем варира между 6,1% и 7,5%, като е „значително по-висока“ от повечето европейски градове, пише още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 09.09.22 г.
fallback