fallback

Хонконг влезе в топ 3 на глобалните финансови центрове след Лондон и Ню Йорк

Топ 10 се допълва от Сингапур,Токио, Шанхай, Чикаго, Цюрих, Женева и Сидни в този ред

12:27 | 20.09.10 г.

Хонконг се нареди сред най-големите финансови центрове в света в компанията на Лондон и Ню Йорк, а други азиатски градове като Шанхай и Сеул напреднаха в индекса Global Financial Centres. Той се изготвя два пъти годишно от базираната в Лондон организация Z/Yen Group.

Хонконг се нарежда на трето място след Ню Йорк и лидера Лондон в индекса, който подрежда 75 финансови центъра от цял свят на базата на анкети сред служители и критерии като бизнес среда, достъп до пазара и инфраструктура.

„Не остава съществена разлика между Лондон и Ню Йорк. Респондентите продължават да вярват, че тези центрове работят заедно за общата полза“, пише в доклада, цитиран от AFP.

„Хонконг се присъедини към Лондон и Ню Йорк като истински глобален финансов център. Съвсем възможно е и Сингапур да влезе в тази компания скоро“.

Сингапур е на четвърто място, следван от Токио, Шанхай, Чикаго, Цюрих, Женева и Сидни.

„Четирите топ центъра контролират голям дял от финансовите транзакции (над 70% от търговията с акции... и вероятно ще останат мощни финансови центрове в обозримо бъдеще“, пише в доклада.

Азия “продължава да демонстрира подобрена конкурентоспособност“, като Шанхай влиза в топ 10, а Сеул – в топ 25.

Според участниците в анкетите петте финансови центъра, които „вероятно ще станат по-значими в близките няколко години“, са южният китайски индустриален град Шънджън, Шанхай, Сингапур, Сеул и Пекин.

Офшорни финансови дестинации като Каймановите острови и Малта, както и Дубай, губят позиции в индекса заради глобалната криза.

В проучването са участвали 1876 експерти от финансовия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
fallback