fallback

В Сочи ще строят най-големия хотелски комплекс в Русия с 5500 стаи

По предварителни оценки инвестицията на руската бизнес група АСТ ще е за над 1 млрд. долара

10:49 | 20.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Групата АСТ на руския бизнесмен Телман Исмаилов предстои да построи за Олимпиадата в Сочи през 2014 г. най-големия хотелски комплекс в Русия, който ще се състои от 5500 стаи, пише вестник „Ведомости“.

За целта вече са определени два поземлени участъка на територията на Сочи – единият е с площ близо 26 хектара и там именно ще се строи хотелският комплекс „Обединение“ от общо 5500 стаи. Другият участък е с площ почти 1 хектар и на него ще бъде построен петзвезден хотел със 150 стаи.

И двата обекта, които ще осигурят над 10% от необходимата хотелска база за Олимпиадата, би трябвало да влязат в експлоатация до юни 2013 г.

Руската медия припомня, че през пролетта на 2009 г. Исмаилов е открил в Турция 7-звездния хотел Mardan Palace, който му е струвал около 1 млрд. долара. Малко по-късно Исмаилов е имал неприятности с руските власти, но в края на миналата година премиерът Владимир Путин е заявил, че „за милиардната инвестиция в Турция няма проблем, но е по-добре да се инвестира в Русия, например в туристически обекти в Сочи“.

От АСТ засега се разкриват обема на инвестициите в двата хотелски комплекса в Сочи, но според руски строителни инвеститори стойността им ще е над 1 млрд. долара.

Руски инвеститори коментират още, че тъй като Сочи не е целогодишен курорт, а и хотелският комплекс ще е твърде голям, то проектът на АСТ бавно ще възвърне вложените средства, като срокът вероятно ще е над 20 години. В тази връзка се дава пример с това, че в Лас Вегас в САЩ големите хотелски комплекси са печеливши главно защото са в „синергия“ с казина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 10.09.22 г.
fallback