fallback

Застрояването на Камчийски пясъци спряно за една година

Природозащитници настояват в заповедта за окончателното обявяване на защитена зона Камчия да бъдат потвърдени забраните за застрояването

15:18 | 14.09.10 г.

Жилищното, курортното и вилното строителство в защитена зона Камчия се забранява за една година със заповед на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, публикувана в Държавен вестник на 31 август. 

С тази заповед за момента фактически е спрян проект за изграждането на огромен туристически комплекс на територията на бившата защитена местност „Камчийски пясъци”, съобщиха от Коалиция „За да остане природа в България” .

Защитена зона Камчия е част от европейската екологична мрежа Натура 2000.

От 2006 г. неправителствени организации се опитват да предотвратят застрояването на „Камчийски пясъци”, припомнят от коалицията. Предприети са редица действия и са изпратени множество сигнали до Министерство на околната среда, Агенцията по горите, Главна прокуратура и Европейската комисия.

Настоящата заповед на МОСВ е едно от действията, които неправителствените организации от коалицията са предложили – забрана по чл. 19 от Закона за биологичното разнообразие за превантивната защита на Камчийски пясъци.

Предстои да се изработи заповед за окончателното обявяване на защитена зона Камчия, посочват още от коалицията.

Природозащитниците настояват в нея също да бъдат потвърдени забраните за застрояването на Камчийски пясъци, което да осигури трайното им опазване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 10.09.22 г.
fallback