fallback

Отрицателната тенденция на британския жилищен пазар се засилва

Броят на новите заявки за покупката на имот е паднал до най-ниското ни ниво за тази година

11:00 | 14.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Негативната тенденция на пазара на недвижими имоти във Великобритания се засили в края на лятото, с което потвърди несигурните изгледи пред британската икономика. 

Цените на жилищата в страната се понижават за втори пореден месец през август, съгласно последното проучване на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS).

То показва, че делът на анкетираните членове на института, които отчитат поскъпване на жилищата през август, вече е с 32 процентни пункта по-малък от делът на тези, които отчитат спад.

Това е вторият пореден отрицателен баланс, а стойността му е най-ниската от май 2009 г насам. Броят на новите заявки за покупката на имот е паднал междувременно до най-ниското ни ниво за тази година.

Повишеното предлагане на жилища за продан в комбинация с намаленото търсене допринасят за спада в цените на имотите през летните месеци.

Оценителите, които съобщават за поскъпване на британските имоти, станаха по-голямата група за първи път през последните две години през август 2009 г. Тогава разликата в тяхна полза възлезе на 10 пункта и стигна своя пик от 35 процентни пункта през ноември 2009 г. След това обаче тя започна да намалява заради политическата несигурност преди провелите се през май парламентарни избори.

Състоянието на пазара на имоти в страната отново започна да се влошава през лятото след одобрения от британското правителство спешен бюджет за текущата фискална година, в който са предвидени големи съкращения на държавните разходи.

Данните на британския ипотечен кредитор Nationwide показаха наскоро, че цените на британските имоти са се понижили с 0,9% на месечна база през август, докато от уебсайта за недвижими имоти Rightmove съобщиха за спад от 1,7 на сто.

Английската централна банка остави основния си лихвен процент на ниво от 0,5 на сто през септември и продължи с програмата си увеличаване на ликвидността в банковата система чрез покупките на ценни книжа за 200 млрд. паунда.

Въпреки това ипотечното кредитиране във Великобритания остава занижено през летните месеци и е все още наполовина на нивата си отпреди три години, когато жилищният пазар в страната стигна своя пик.

Британската лира поевтинява с 0,2% срещу долара днес, като към 10:45 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5408 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:37 | 10.09.22 г.
fallback