fallback

Румънски министър поиска данък за необработваната земеделска земя

Според него данъчната ставка може да се базира на субсидията, която се предоставя за всеки декар земеделска земя

13:43 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Противоречиво предложение за стимулиране на земеделското производство направи румънски министър, според който едно от възможните решения за сектора е данъчното облагане на пустеещата земеделска земя.

По думите на новия земеделски министър на Румъния Валериу Табара методите за повишение на производството са облагане на земята, облагане на земеделския добив, други данъчни промени, както и строг контрол над вноса, особено в секторите, където Румъния има силно прозиводство, пише Mediafax.

„За онези, които не обработват своята земя, трябва да се въведе наказателен данък и ние със сигурност ще стигнем до това данъчно облагане, което е насочено не само към (...) частните площи, но също и към обществените имоти“ , коментира той.

Според него данъчната ставка може да се базира на субсидията, която се предоставя на хектар земеделска земя, напр. 50-60 евро, сочи изданието.

Правейки такова предложение, Табара е наясно, че въпросът за облагането на необработваната земя, която в момента е около 3 млн. хектара (30 млн. дка), е тясно свързан с този за поземления регистър, който все още стои нерешен на национално ниво, пише ZF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
fallback