fallback

Световната банка подкрепя продажбата на селскостопанска земя на чужденци

Институцията обаче посочва, че подобни действия може и да се окажат рискови и да засегнат местното население

09:56 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Световната банка подкрепя практиката на някои страни да продават големи площи селскостопанска земя на чуждестранни инвеститори. Институцията обаче призовава тези страни да изискват от инвеститорите увеличаване на производителността в селското стопанство и подобряване на живота на заетите в него, съобщава Financial Times.

В дългоочаквания си доклад за селскостопанските територии банката предупреждава, че при продажбата на селскостопанска земя има значителни рискове. Сред тях са „ограниченото признаване на правата на местните“ и „високоцентрализираните процеси на взимане на решения“.

Банката е била доста внимателна в подкрепата на подобен род продажби с оглед повишаването на селскостопанското производство в бедните държави, като същевременно с това предупреждава за рискове от противоречиви инвестиции. Като цяло обаче институцията показва по-положителна нагласа по въпроса от тази, демонстрирана от други международни организации.

„Когато се извършва правилно, окрупняването на селското стопанство предоставя на бедните страни възможности за развитие“, се казва в доклада. Институцията обаче се противопоставя на инвестициите, които може да доведат до изселване на местното население от обработваемите земи.

Световната банка предлага кодекс на поведение на инвеститорите и приемащите държави, който се състои от седем основни принципа. Сред тях са спазване на местното право, осигуряване на сигурност на храните, осигуряване на прозрачност и добро управление, консултации със засегнатите страни, отговорни инвестиции, опазване на социалната и околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 12.09.22 г.
fallback