fallback

Мобиус планира IPO в Лондон за румънски фонд за недвижими имоти

Държавният фонд за обезщетяване на населението за отнетото през комунизма имущество е с активи за 2,7 млрд. евро в края на 2009 г.

10:59 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Румънският държавен фонд за компенсиране на населението за отнетите в годините на комунизма имоти Fondul Proprietatea ще продаде акции на Букурещката фондова борса в началото на следващата година и ще осъществи първично публично предлагане (IPO) на Лондонската фондова борса до края на 2011 г.

Това е заявил в румънската столица известният инвеститор Марк Мобиус, чиято инвестиционна компания Franklin Templeton Investment Management бе избрана от румънското правителство да управлява фонда за компенсиране на собствениците на отнети имоти, пише Bloomberg.

Според него за листването на фонда В Румъния не е необходимо издаването на нови акции, но за да бъде успешно IPO-то в Лондон, на инвеститорите трябва да се предложат нови акции, защото в противен случай брокерите на ценни книжа не биха били заинтересовани от него.

Акционерите на Fondul Proprietatea одобриха продажбата на акции и назначиха ръководената от Мобиус Franklin Templeton Investment Management за ръководител на фонда, който е разполагал с активи за 2,7 млрд. евро в края на 2009 г., които са над 10% от пазарната капитализация на Румънската фондова борса.

В края на август от фонда са избрали група от три банки, начело с Raiffeisen Capital & Investment, за да управляват продажбата на акции.

Нетната стойност на активите му ще бъде обявена през този месец, като Мобиус се надява търговията с акциите му да започне при по-висока цена. Продажбата на акции на Букурещката фондова борса ще се проведе в началото на следващата година.

Марк Мобиус управлява активи за 34 млрд. долара, които са съсредоточени най-вече в Бразилия, Китай, Индия, Тайланд и Русия.

Fondul Proprietatea притежава дялове в 84 компании, включително най-голямата румънска петролна компания Petrom, както и енергийните компании Transelectrica, Transgaz и атомната електроцентрала Nuclearelectrica.

Мобиус заявява, че неговата Franklin Templeton Investment Management се интересува от акциите на Fondul Proprietatea, но вероятно ще пристъпи към покупка след тяхното IPO, за да не се възползва от своето предимство като мениджър на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
fallback