fallback

BNP Paribas прогнозира спад на жилищните цени в Китай от септември

Китайските строителни предприемачи ще останат сред засегнатите от правителствените мерки за охлаждане на пазара на имоти

12:59 | 03.09.10 г.

Жилищните цени в Китай ще се понижават от този месец нататък заради политиката на правителството да ограничава кредитирането и да увеличава предлагането на обществени жилища, което кара предприемачите да намаляват цените, за да повишат продажбите, прогнозират от BNP Paribas, цитирани от Bloomberg.

„Въпреки че правителството не е уточнило количествено целта си, стана ясно, че иска да види корекция на жилищните цени, която да отговори поне частично на обществените очаквания“, пишат анализатори на BNP Paribas в Пекин в доклад, без да дават прогноза с колко може да паднат цените. „Очакваме корекция на жилищните цени да протече от септември нататък.”

Правителството засили мерките срещу спекулантите на пазара на имоти, след като цените отбелязаха рекорден ръст през април. Освен че вдигнаха минималните ипотечни лихви и депозити за някои сделки с жилища, властите обещаха също да увеличат предлагането на земя и строителството на евтини обществени жилища.

През юли цените в 70-те най-големи града в страната се повишиха с 10,3% спрямо година по-рано.

Китайските строителни предприемачи, които са най-слабо представящата се група в индекса Shanghai Composite тази година, ще „продължат да бъдат засегнати“ заради държавните ограничения, посочват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:30 | 12.09.22 г.
fallback