fallback

Стагнация на британския жилищен пазар през лятото

Индексът на цените на жилищата на Nationwide се понижи за втори пореден месец през август и остана без промяна от началото на лятото

10:05 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата във Великобритания се понижиха за втори пореден месец през август и в резултат на това останаха почти без промяна от началото на лятото.

Колебанията на пазара през тази година са отражение на високата безработица в страната, дисбалансите между търсенето и предлагането и планираните от правителството съкращения на държавните разходи.

Индексът на цените на жилищата на британския ипотечен кредитор Nationwide се понижи три пъти повече от очакваното през август с 0,9% на месечна база, след като през юли стойността му намаля с 0,5 на сто. От доклада на Nationwide става ясно, че за последно е бил отчетен спад в рамките на два поредни месеца през февруари 2009 г.

Индексът на Nationwide се базира на продажните цени на имотите, които са били закупени през миналия месец с ипотечни заеми, отпуснати от кредитора. Той е сред най-важните ориентири за състоянието на пазара на недвижими имоти, защото най-рано показва промените в ценовите им нива.

В рамките на трите месеца до края на август показателят отчита нулев ръст в сравнение с трите месеца до края на юли, когато нарасна с 1,2 на сто. Това загатва, че ако жилищата продължат да поевтиняват и през септември темпът на ръст може да стане отрицателен.

Според експертите на Nationwide пазарът на имоти е изпреварил възстановяването на икономиката през миналата и в началото на тази година, което прави сегашната корекция на цените здравословна.

Средната продажна цена на британски имот според Nationwide възлиза на 166 507 паунда през август, а това е с 3,9% над миналогодишните нива. Това обаче е значително под годишната инфлация от 8,7% през юни и 6,6% през юли.

Британската икономика нарасна с най-бързото си темпо за последните две години през трите месеца до края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:12 | 12.09.22 г.
fallback