fallback

Вълна от сливания и придобивания пред публичните компании за имоти в Европа

Очакваната консолидация се тълкува като признак, че най-лошият етап от кризата може би е отминал

10:10 | 01.09.10 г.

Секторът на публичните компании за недвижими имоти в Европа е пред нова вълна от сливания и придобивания, което се тълкува като признак, че най-лошият етап от кризата може би вече е отминал, пише PropertyEU. 

„Сега е моментът за нова вълна от сливания и придобивания да достигне сектора. Това вероятно ще бъде дългосрочен процес, подобен на консолидационната вълна, която започна в сектора през 1995 г. и продължи до 2007 г.“, прогнозира Филип ле Трюн, директор на отдела за връзки с инвеститорите и капиталови пазари във френската Foncière des Régions.

Конкретно френските публични компании за имоти се очаква да са по-активни при сливанията. Сред причините за това се посочват регулаторни особености при инвестиционните фондове за имоти, както и желанието на по-малки компании да увеличат размера си чрез придобивания.

„Броят на фондовете от типа АДСИЦ (SIICs) във Франция нарасна почти три пъти от 2002 г. насам, достигайки общо 60 днес, което вече е силен аргумент за консолидация. Тези компании трябва да бъдат на радара, за да привличат чуждестранни капитали. Тъй като големите инвестиционни мениджъри имат все по-глобална перспектива, разширявайки хоризонта си към Азия, само ограничен брой европейски компании могат да получат достъп до техните капитали. Това създава спешна нужда да станат по-големи и по-видими на фондовия пазар, за да получат капитал“, коментира ле Трюн.

Според него вероятни купувачи са по-скоро големи публични компании, отколкото опортюнистични инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:39 | 09.09.22 г.
fallback