fallback

Софийският университет запазва правата над ботаническата градина във Варна

Решение на ВКС потвърждава, че през 2001 и 2002 г. незаконно са възстановени от Поземлена комисия Варна земи на църквата – 220 дка от територията на градината

16:36 | 31.08.10 г.

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди правата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” върху Ботаническата градина в град Варна, имот публична държавна собственост, съобщиха от университета.

СУ е спечелил делото за Университетската ботаническа градина „Екопарк Варна“ срещу манастир „Св. Св. Константин и Елена” и „Сийланд пропъртис” АД на последна инстанция.

С решението ВКС потвърждава, че през 2001 г. и 2002 г. незаконно са възстановени от Поземлена комисия Варна земи на църквата – 220 дка от територията на градината. Такива са изводите от проверките и на други институции, посочват от университета.

През 2002 г. манастир „Св. Св. Константин и Елена” прехвърля чрез замяна 120 дка от незаконно придобитите имоти на фирма „Сийланд пропъртис” АД, а части от тях „Сийланд пропъртис” препродава на „Лазурен бряг-91” ООД и „Бяла бийч турс” ООД. Сега съдът постановява, че издадените нотариални актове на манастира и останалите участващи в сделките фирми следва да се отменят.

Част от незаконно възстановените на църквата земи не попадат в територията на университетската ботаническа градина и за тях СУ „Св. Климент Охридски” няма правен интерес, за да може да защити държавната собственост. Необходимо е държавата в лицето на МРРБ, Областна управа Варна и Община Варна да предприеме необходимите правни действия за отнемане на имотите от неправомерно облагодетелствалите се, допълват от университета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 11.09.22 г.
fallback