fallback

Ипотечното кредитиране на Острова неочаквано се увеличи

Броят на отпуснатите ипотечни заеми обаче остава наполовина на пиковите си нива от средата на 2007

12:37 | 31.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на ипотечните заеми, които британските банки са отпуснали на потребителите, неочаквано се увеличи през юли въпреки по-слабата активност на жилищния пазар в страната през лятото.

Кредиторите в страната са предоставили 48 700 заема за покупката на жилище през миналия месец в сравнение с 48 500 заема за юни. Пазарните очаквания бяха за намаление на ипотечните кредити до 46 500, предаде Bloomberg.

Нетната стойност на кредитирането за потребителите като цяло се увеличава с 300 млрд. паунда през юли.

Изгледите за развитието на пазара на недвижими имоти във Великобритания през втората половина на тази година обаче остават слаби заради планираните от правителството икономии и съкращения, които могат да доведат до загубата на стотици хиляди работни места в държавния сектор.

Данните на британската компания за проучвания в сектора на имотите Hometrack показаха вчера, че цените на жилищата в страната са отчели най-силния си спад за последните 16 месеца през август.

През миналата седмица заместник-гуверньорът на Английската централна банка Чарлз Бийн заяви, че състоянието на британската икономика остава крехко и допълни, че не е изключено повторно отпускане на парични стимули за икономиката.

Броят на отпуснатите ипотечни заеми през юли е с 8% под миналогодишните си нива и е наполовина на пиковите си нива от средата на 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 08.09.22 г.
fallback