fallback

Опасни инвестиционни схеми дебнат международните купувачи на имоти

Алтернативни схеми като наемане на имот с опция за закупуване могат да крият множество рискове, предупреждават специалисти

08:26 | 31.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Международни специалисти предупреждават купувачите на първи дом, че нерегулирани схеми, които предлагат възможност за наемане на жилища с опция за закупуване, представляват „надвиснало бедствие“, пише FT.

Редица инвестиционни клубове за имоти в страни като Великобритания промотират опции за наемане и след това купуване на имоти като нов начин за бързи пари на пазара на имоти за инвеститори, които не разполагат с цялата сума, необходима за даден имот.

Подобен вид „наемна опция“ дава възможност на наемателя правото да закупи имота на предварително договорена цена на дадена бъдеща дата.

Наемателите плащат първоначална вноска от 2-3% от общата цена на имота, като впоследствие заплащат месечен наем, както и месечни вноски, които се смятат като част от крайната цена за покупката на жилището.

Редица компании и продавачи на имоти все по-често рекламират алтернативни методи за закупуване на жилище, предвид факта, че все повече потенциални купувачи не са в състояние да съберат достатъчно пари за първоначалнта вноска за имота, към който проявяват интерес или не могат да отговорят на строгите изисквания на кредиторите.

За наемателите такива опции имат предимството, че фиксират цената на имоти и им предоставят своеобразна защита срещу бъдещи повишения.

Въпреки това редица експерти предупреждават, че тези схеми имат редица недостатъци, като по-голямата част от риска остава за наемателите.

Изданието цитира консултанта от Letting focus.com Дейвид Лорънсън, според който тези схеми са „надвиснало нещастие“ за пазара и за купувачите.

„Опасността е, че наемателят, превърнат в купувач, няма каквато и да било сигурност за имота“, коментира той.

Тази опция може да бъде упражнена единствено ако цените на жилището се повишат, докато първоначалният депозит и месечните вноски не могат да бъдат възстановени.

Наемателите, които пропуснат или закъснеят с месечните си вноски, нарушават опционното споразумение. Ако просрочената сума не бъде възстановена, то собственикът на имота може да изгони наемателя и да отмени споразумението.

Друг вид рекламирани схеми са т. нар. „сандвичови наемни опции“. При тях инвеститорът купува имот със съществуваща наемна опция от продавач в затруднено положение, като след това намира наемател, който да купи имоти с втора опция при подобни условия, но на по-висока покупна цена.

Когато наемателят упражни своята опция и купи имота, инвеститорът също упражнява своята опция и печели от разликата между цените на двата договора.

Специалисти предупреждават инвеститорите да бъдат внимателни и да се консултират с юрист, преди да решат да участват в подобни схеми.

Изданието дава примери с инвестиционни клубове, които преди кризата привличаха множество инвеститори в рискови схеми с обещанието за високи и бързи печалби.

Някои от тези клубове възкръсват отново с нови кампании и обещания.

Пример за такъв е компанията IAP Global, основана от създателите на фалиралата Inside Track, която преди кризата привлече 20 хил. инвеститори във Великобритания с уверението, че им предлага възможност за бързи печалби чрез инвестиции в проекти за имоти на зелено.

Сега компанията е стартирала национална кампания от семинари на Острова, в които обещава на членовете си, че могат да спечелят „над 100 хил. паунда за пет минути“.

Според новата схема инвеститорите могат да придобият дял от над пет проблемни имота във Великобритания срещу членска такса от над 40 хил. паунда.

Според компанията всеки от имотите се предлага на цена от поне 25 хил. паунда под пазарната му стойност.

Мнозина обаче се съмняват доколко тези твърдения са правдоподобни и базирани на експертни оценки.

Изданието обаче цитира управляващия директор на IAP Global, според когото цената на предлаганите имоти е „защитена“ от факта, че цените на имотите във Великобритания като цяло се удвояват на всеки 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:47 | 06.09.22 г.
fallback