fallback

„Късметлийската сграда” в Силициевата долина

165 University Avenue е малка офис сграда, от която са тръгнали редица успешни компании като Google и PayPal

14:48 | 28.08.10 г.

Вече няколко десетилетия редица малки компании се превръщат в успели гиганти в Силициевата долина в Калифорния. Тук са концентрирани различни ресурси, от които се нуждаят прохождащите фирми – финансиране, консултанти, адвокати, венчър капиталисти. Долината е магнит за най-големите умове от цял свят, инстинктивно привлечени към мястото, където нещата просто се случват. 

Една малка офис сграда тук, известна като 165 University Avenue, е нещо като микрокосмос на цялата Силициева долина, пише BBC.

Сградата се управлява от Саид Амиди, чието семейство е избягало от Иранската революция през 70-те години на миналия век. Семейството отваря магазин за персийски килими на главната улица в градчето Пало Алто.

По-късно Саид Амиди започва собствен бизнес с имоти, инвестиции и компания за бутилиране на вода. В крайна сметка купува невзрачната сграда на същата улица, от която ръководи бизнеса си - 165 University Avenue, какъвто е адресът й в Пало Алто.

Истории на успеха

Най-известният й наемател е Google, който се е помещавал в нея преди около 10 години.

Преди интернет гиганта тук е бил офисът на компанията за периферни компютърни устройства Logitech, която идва от Швейцария. Компанията е известна с производството на уебкамери, клавиатури и мишки.

Успешните стартиращи компании не се задържат дълго в 165 University Avenue. Сградата е подходяща за фирма от 20 служители, но става претъпкано, когато нараснат до 60, а това обикновено се случва бързо с такива начинания.

След изнасянето на Google в сградата идват компанията за интернет разплащания Paypal и разработчикът на приложения за мобилни телефони Danger. И двете носят на създателите си и на инвеститорите стотици милиони долара по-късно, след като са придобити от по-големи компании.

Саид Амиди пък отдава под наем офис площи на все повече стартиращи компани в по-големи помещения в съседство, надявайки се късметът от 165 University Avenue да се пренесе и към новото поколение предприемачи. В крайна сметка, когато стартираш бизнес, не може да пренебрегваш фактора късмет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 08.09.22 г.
fallback