fallback

Съкращения на държавни служители може да натежат на британския имотен пазар

От финансовото министерство на Острова прогнозират, че 490 хил. работни места в държавния сектор ще бъдат съкратени до април 2015 г.

13:52 | 28.08.10 г.

Британецът Ивън Хилиър е бил наясно, че амбицията да притежава собствен дом означава години спестяване. Сега обаче, когато работата му е застрашена от съкращенията на държавните разходи на Острова, това може да се окаже невъзможно, пише Bloomberg. 

„Отказах се, знам, че ще съм сред съкратените”, казва 24-годишният чиновник в местния съвет в градче в Южен Уелс.

Около 9% от държавните служители във Великобритания може да загубят работата си до 2015 г. заради усилията на премиера Дейвид Камерън да овладее рекордния бюджетен дефицит. Предвид това, че една четвърт от работещите в Уелс и Североизточна Англия и близо една трета в Северна Ирландия са държавни служители, бюджетните съкращения може допълнително да засегнат жилищния пазар, който и без това вече губи инерция, смятат анализатори.

„Несъмнено представените планове ще окажат известно влияние върху пазара на жилища”, коментира Саймън Рубинсън, главен икономист на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS). „Според нашите изчисления Северна Ирландия се очертава като особено уязвима, както и Уелс, североизточните и централните райони на страната.”

На 20 октомври правителството на Камерън трябва да обяви пакет от мерки, които ще съкратят бюджетите на повечето министерства с една четвърт, за да се справи с дефицита, който достигна 11% от БВП през годината до март. От финансовото министерство прогнозират, че 490 хил. работни места в държавния сектор ще бъдат съкратени до април 2015 г.

„Изоставен” пазар

„Плановете от правителството накараха всички да изоставят пазара”, казва Кристофър Хол, брокер на имоти в Rettie & Co. в шотландската столица Единбург, където държавата създава заетост за една четвърт от работещото население. „Сред обществото се засили реализмът и се появи предпазливост. Несъмнено оказва влияние на пазара.”

Средната стойност на жилищните цени във Великобритания през второто тримесечие е 168 719 паунда, с 8,4% по-ниска спрямо пика на пазара от 2007 г., по данни на ипотечния кредитор Nationwide. В Лондон цените са паднали най-слабо – с 4,4%, спрямо 5,5% в Шотландия, 9,3% в Уелс, 11,5% в Северна Англия и 43% в Северна Ирландия.

Районите с по-висок дял на държавна заетост са особено уязвими от още спадове на цените заради степента на бюджетните съкращения, смята Майлс Шипсайд, търговски директор на оператора на най-големия сайт за жилищни имоти в страната Rightmove Plc. „Мащабът на съкращения на работни места, който се обсъжда, може да окаже доста силно влияние”, посочва той.

В Лондон, където държавните служители са около една пета от всички работещи, жилищните цени може да бъдат подкрепени от търсенето от чужбина и силния бизнес в столицата, обяснява брокерът Робърт Грийн от John D Wood & Co.

„Централен Лондон ще е по-изолиран от други части на страната. Лондон е световен център и има много хора, които искат да са тук и повечето от тях не работят в публичния сектор и това не ги касае”, казва той.

Според някои икономисти влиянието на съкращенията на държавни служители, намаляващото доверие на потребителите и ограниченото кредитиране означават, че дори в Лондон жилищният пазар няма да остане незасегнат.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:14 | 08.09.22 г.
fallback