fallback

Бум на жилищните цени в Азия, смесена картина в Европа и САЩ

България остава сред по-слабата половина от пазарите, на които спадът продължава

11:20 | 27.08.10 г.

Неравномерно възстановяване на жилищните цени по света към края на второто тримесечие сочи проучването на специализирания портал Global Property Guide (GPG).

Някои държави в Източна Азия се радват на неудържим бум на жилищните цени. Сингапур постига забележително повишение на жилищните цени от 34% на годишна база към края на второто тримесечие. Хонконг и Австралия също постигат силни резултати.

От друга страна, картината в Европа е много смесена. От една страна, цените растат в Латвия и Финландия, а продължават да се понижават в Ирландия, България, Литва, Исландия, Русия, Хърватска, Испания и Словакия. Данните за България се базират на статистиката на НСИ, която отчете забавяне на средното намаление на цените на апартаментите до 0,8% през второто тримесечие и спад на годишна база от 9,7%.

За период от една година до края на второто тримесечие на 2010 г. жилищните цени нарастват в 18 държави и се понижават също в 18, сочат данните на портала. Измененията в рамките на тримесечието са сходни – ръст в 17 пазара и спад в 19.

Само 6 държави отчитат по-големи спадове или по-слаби повишения на цените за година до края на второто тримесечие в сравнение със същия период миналата година. В останалите 30 страни са регистрирани по-силни увеличения или по-слаби спадове на цените.

Порталът представя коригирани спрямо инфлацията ценови изменения, което създава по-реалистична представа от номиналните (и често по-оптимистични) данни.

Неравномерен напредък в Европа

Изненадващо Латвия се представя най-добре от всички европейски държави в проучването за годината до края на второто тримесечие. Ръст на цените на стандартните апартаменти там е 9,38% на годишна база, по данни на Arco Real Estate.

Латвия беше най-големият потърпевш по време на глобалната икономическа криза. Жилищните цени там паднаха с 33,83% през 2008 г., след което се сринаха с още 52,81% през 2009 г. През октомври миналата година обаче цените спряха да падат и оттогава бързо нараснаха, въпреки че този подем изглежда вече се изчерпва.

Финландия, Норвегия и Великобритания постигат силни повишения през второто тримесечие. Във Финландия цените нарастват с 8,89% на годишна база, а в Норвегия – с 6,6%. Според данните на ипотечния кредитор Nationwide жилищните цени във Великобритания са се повишили с 5,87% за годината до края на второто тримесечие.

Много държави в Европа, които все още не са се възстановили от кризата, регистрират забавяне на спада на цените. Сред тях са Дания, Холандия, Франция, Словакия, Испания, Полша, Русия, Исландия, България и Литва.

Спадът на цените продължава в Португалия, Хърватска и Ирландия. В последната е отбелязан най-резкият спад сред включените в проучването пазари – през второто тримесечие цените в Ирландия са се понижили с 15,85% на годишна база и с 36,16% спрямо пика си. Възстановяване не се очаква тази година и според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) жилищните цени в страната ще трябва да паднат общо с 57%, за да могат ирландците отново да купуват имоти.

Силни повишения на цените в Азия карат правителствата да се намесват

Резки повишения на цените през второто тримесечие спрямо година по-рано се наблюдават в Сингапур, Хонконг, Тайван и Китай.

Сингапур е начело с увеличение от 34,03%, което е и най-големият ръст за година там от 1995 г. насам. Следва го Хонконг с повишение от 21,42% - значително подобрение спрямо спада миналата година от 6,96%. В Тайван ръстът на цените е 11,51%, а жилищните цени в Шанхай са се повишили с 5,78% през второто тримесечие на годишна база.

Силният икономически ръст в региона, ниските лихвени нива и увеличеното търсене от чужбина стимулираха резкия ръст на цените в тези четири пазара, което породи опасения от балонизиране. През юни Международният валутен фонд предупреди, че „бързо растящите пазари на имоти в Азия може да представляват риск за финансовата стабилност“.

Правителствата реагираха с въвеждането на мерки за охлаждане на пазарите.

Сингапур, Хонконг, Тайван и Китай затегнаха кредитното предлагане, като понижиха съотношението заем към стойност. Сингапур и Хонконг увеличиха също и предлагането на земя. Китай повиши изискванията за първоначална вноска за купувачите на втори дом до 50%, а Тайван повиши лихвения процент до 1,375% от рекордно ниското му ниво от 1,25%.

За разлика от тези държави, пазарите на имоти в Тайланд, Индонезия и Филипините се представят слабо. Политическите размирици в Тайланд се отразиха и на жилищните цени, които са паднали с 4,83% през второто тримесечие спрямо година по-рано. В рамките на тримесечието обаче цените в Тайланд постигат забележителен ръст от 10,49%.

В Макати във Филипините апартаментите са поевтинели с 4,85% на годишна база, а в 14-те най-големи града в Индонезия жилищните цени са се понижили с 1,42%.

Северна Америка – много бавно възстановяване

В САЩ цените са паднали с 3,31% за година до края на второто тримесечие, по данни на Федералната агенция за жилищно финансиране в САЩ (FHFA), но са нараснали в рамките на тримесечието с 0,42%. Възможно е обаче американският жилищен пазар да отбележи спад през следващото тримесечие, прогнозират от портала.

През второто тримесечие жилищните цени в Канада са се повишили на годишна база с 1,47%, но са нараснали само с 0,07% в рамките на тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
fallback