fallback

Свързват остров Света Анастасия с Бургас с постоянен морски маршрут

Общината планира да инвестира свои средства за реставрация на археологическите находки и исторически обекти на острова и се надява да спечели проект по програма "Регионално развитие"

09:40 | 26.08.10 г.

Остров Света Анастасия. Снимка: Община Бургас

Бургас ще бъде свързан с остров Света Анастасия чрез постоянен морски маршрут, съобщи заместник-кметът Йорданка Ананиева, цитирана от БТА. Идеята е на път да се осъществи, след като Министерският съвет даде острова за стопанисване и управление на община Бургас.

Общината планира да инвестира свои средства за реставрация на археологическите находки и исторически обекти на острова.

Основно ще се концентрираме върху възстановяването на манастира и църквата, стенописите са в окаяно състояние от влагата и солта, отбеляза заместник-кметът. В манастира ще се обособи и музей на морското дело. За да стане това, общината се надява да спечели проект по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Островът ще бъде включен в туристически общински маршрут. Той ще тръгва от площад „Св. Св. Кирил и Методий“ и ще стига през моста на плажа, където ще чакат лодките за разходка до острова.

Потеглянето от Бургас няма да е проблем, но акостирането на островния пристан ще се окаже опасно, защото той се нуждае от спешен ремонт и укрепване. За него действа забрана за ползване, съгласно заповед от 2007 г., поясни директорът на „Морска администрация“ - Бургас капитан Живко Петров.

Ако общината получи финансиране, най-рано в началото на следващата година ще започне цялостната реконструкция на сградите и пристана, заяви Ананиева.

Остров Света Анастасия е паметник на културата от национално значение и върху него няма да се строи, само ще се реконструира.

Повече от две години общината води преговори с държавата, за да ни даде да стопанисваме пустеещия остров, уточни кметът на Бургас Димитър Николов. Съгласно Закона за водите той се води държавна собственост.

Всъщност собствеността на острова е смесена - земята е публична държавна собственост, а община Бургас притежава там няколко сгради. Света Анастасия има статут на природо-археологически резерват, което намеси в темата за неговото бъдеще и две министерства - на околната среда и на културата. Заради фаровото съоръжение към компанията на отговорните министерства се включи и военното. На острова има останки от древен манастир и църква, за които Българската православна църква твърди, че има нотариални актове - както за постройките, така и за част от земята. Макар да има толкова много стопани, островът е западнал и сградите върху него се рушат.

Островът е с площ около 8,5 декара и се намира на 6,5 км от центъра на залива. На него има стар манастирски комплекс, който през 1924 г. е превърнат в затвор. В средата на миналия век островът е прекръстен от Св. Анастасия на Болшевик. По-късно част от постройките се преобразуват в музей и хотел. В края на петдесетте години на миналия век там е сниман филмът „На малкия остров“ на Рангел Вълчанов. Днес островът отново е снимачна площадка – този път за „Островът“ на Камен Калев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 10.09.22 г.
fallback