fallback

Продажбите на нови жилища в САЩ също паднаха до рекордно дъно

Покупките на новопостроени жилища отчитат спад от 12% на месечна и 32% на годишна база въпреки поевтиняването на имотите

17:45 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на нови жилища в САЩ се понижиха неочаквано през юли, отбелязвайки своето най-ниско ниво в исторически план, което подчерта за пореден път нестабилното състояние на американската икономика.

Покупките на новопостроени жилища през юли отчитат драстичен месечен спад от 12,4% до 276 хил. единици на приравнена към годишна основа база в сравнение с 315 хил. единици за юни.

Стойността им е най-ниската, откакто Министерството на търговията на САЩ започва да води статистиката през 1963 г. Продажбите се намират с 32,4% под миналогодишните си нива.

По-рано през тази седмица стана ясно, че продажбите на вече обитавани жилища са се свили също до рекордно ниски нива през юли. Данните са обезпокоителни, защото активността на жилищния пазар е сред водещите индикатори за възстановяването на икономиката.

Те показват, че потребителските нагласи за пазара на труд и икономическата среда в бъдеще се влошават, което възпрепятства покупката на жилище. От друга страна от продажбите на имоти зависят редица сектори в икономиката като строителството, продажбите на мебели и обзавеждане, агенциите за недвижими имоти и др.

Днешните данни изненадаха пазарните анализатори, които очакваха повишение до 333 хил. в сравнение с първоначално обявените за юни продажби от 330 хил. жилищни единици.

Продажбите на новопостроени еднофамилни къщи вървяха нагоре до април, достигайки 504 хил. единици, след като купувачите на първи имот побързаха да се възползват от изтичащата програма на правителството за отпускане на данъчен кредит от 8 хил. долара.

Медианната продажна цена за ново жилище се е понижила с 4,8% на годишна база през юли до 204 хил. долара, което е най-ниското й ниво от края на 2003 г. Това показва, че въпреки спада в цените и ниските лихвени проценти купувачите остават пасивни заради високата безработица в страната.

При сегашното предлагане и темпове на продажба трябва да минат повече от девет месеца, за да се изчерпа цялото предлагане на пазара спрямо 8 месеца през юни.

Отделни данни на Министерството на търговията показаха по-рано днес, че поръчките за производството на стоки с дълготрайна употреба са нараснали по-малко от очакваното през юли. Стойността им се е увеличила с 0,3% на месечна база в сравнение с очаквания ръст от 3% на месечна база.

Поръчките с изключение на транспортното оборудване, което е по-нестабилна категория, се понижават неочаквано с 3,8% на месечна база.

Щатският долар поевтинява срещу еврото за първи път през последните пет валутни сесии днес. Към 17:40 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2636, като от началото на деня доларът губи 0,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 11.09.22 г.
fallback