fallback

Забавяне на британския пазар на имоти носи лоши новини за европейския

Великобритания падна по-бързо при настъпването на кризата и поведе Европа във възстановяването. Възможно е отново да застане начело, при това в посока надолу

17:26 | 23.08.10 г.

Ако се съди по последните данни от европейски компании за бизнес имоти, ръстът на стойностите на имотите бързо се забавя, докато наемите и търсенето показват признаци на спад на някои пазари, пише Wall Street Journal.

Според данните на анализаторската компания Investment Property Databank стойностите на имотите във Великобритания са нараснали с 15,4% от август 2009 г. насам и с около 7% тази година. Ръстът на цените обаче се забавя през последните четири месеца, като през юли е едва 0,2% спрямо преходния месец.

Повече от година вече инвестициите в бизнес имоти се възползват от ниски лихви, а на някои ключови пазари - и от увеличение на приходите от наем. Във Великобритания конкретно изготвените оценки на имоти нараснаха рязко миналата година.

На хоризонта обаче може би се задават облаци. „Очакваме някои компании с активи с по-ниско качество и по-краткосрочни договори за наем да отчетат спад на стойностите“, казва Харм Мейер, директор на отдела за проучвания на имоти в Европа в J.P. Morgan Chase & Co. в Лондон. „Очакваме лек спад, но не и за качествените активи или такива с дългосрочен наем.“

Анализаторите наблюдават внимателно стойностите на имотите във Великобритания, защото този пазар падна по-бързо, когато настъпи кризата през 2007 г. и поведе Европа, когато пазарните оценки започнаха да се възстановяват към средата на миналата година. Според последния доклад за капиталовата възвръщаемост от имоти на CB Richard Ellis, стойностите на имотите в Европа, с изключение на Великобритания, са се повишили с 0,3% през второто тримесечие на 2010, което е първият ръст на стойностите на континентална Европа от стартирането на индекса през декември 2007 г.

Възможно е обаче Великобритания отново да заеме водещата си роля, този път сочейки надолу.

На пазара изглежда има консенсус, че стойностите на британските имоти ще нараснат общо с около 2,5% тази година. Предвид това, че те вече се повишиха с 6 до 7%, изглежда, че стойностите на имотите са на път да паднат, обяснява Андрю Барбър, директор международни оценки в CBRE.

Притесненията на инвеститорите, че най-силната част от възстановяването може да е отминала, като се изключват евентуални нови стимули за пазара на имоти, натежават на акциите на компаниите за имоти. Индексът FTSE EPRA/NAREIT Europe за акции от европейския сектор на имоти е нараснал с едва 0,2% досега тази година.

„Накъде ще поемем оттук?“, пита Ленард Гайгер, асоцииран портфолио мениджър в Cohen & Steers, компания за инвестиции в Лондон. „За да растат, компаниите ще трябва да се развиват и да правят придобивания.“

Признаци на стагнация вече започват да се виждат в балансите на европейски компании за имоти. Наскоро British Land PLC отчете, че ръстът на стойността на портфолиото й от имоти се е забавил значително до 1,4% през тримесечието до края на юни. Този бавен ръст идва след увеличение от 16% за предходните две тримесечия.

„Оценките се повишиха по-бавно това тримесечие, отразявайки отчасти една по-несигурна икономическа перспектива“, коментира Крис Григ, главен изпълнителен директор на British Land през журналисти на 4 август при представянето на резултатите. „Оценките няма да нарастват толкова бързо. Що се отнася обаче до ръст на наемите, сме доста оптимистични. Това е функция на „неголямо предлагане“.

Макар и засега да са малцинство, някои компании за имоти в Европа започнаха да отчитат спад на нетната стойност на активите в своите портфейли. Холандската компания за търговски имоти Wereldhave NV отчете 0,2% спад на нетната стойност на активите за трите месеца до 30 юли след две тримесечия на умерен ръст.

И въпреки че като цяло се наблюдава по-широко възстановяване в Европа от втората половина на миналата година насам, някои пазари остават под натиск. В Белгия например компанията за имоти Cofinimmo SA продължава да отчита намаляваща нетна стойност на активите си. Стойността на нейното портфолио, което включва предимно офиси в Брюксел, се е понижила с 1% през второто тримесечие.

„Нивата на незаетост на площите все още са много високи в Брюксел, около 12%“, казва Ингрид Даерден, директор връзки с инвеститорите в Cofinimmo. „Белгийският пазар на имоти все още не е достигнал дъното.“

Като безопасни убежища се очертават търговските имоти в Германия и Скандинавия. През първата половина на 2010 инвестициите на немския пазар на търговски имоти са нараснали с 88% до 4,1 млрд. евро. Международните инвеститори са формирали 52% от инвестициите в търговски центрове в Германия, според данни на CBRE. Инвестициите в Скандинавия пък са нараснали с 63% до 1,4 млрд. евро през първото полугодие.

За разлика от тях инвестициите в търговски имоти на Острова са намалели с 12% до 5,1 млрд. евро, а тези в търговски центрове в Испания – с 27% до 1 млрд. евро. Във Франция е отбелязан ръст на вложенията в търговски площи с 33% до 1,1 млрд. евро, а в Италия увеличението е с 38% до 697 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:41 | 10.09.22 г.
fallback