fallback

С 10% паднаха наемите на апартаменти в столицата през първото полугодие

Търсенето е ограничено предимно до по-малки апартаменти в по-нисък ценови клас

15:17 | 20.08.10 г.

Наемите на жилища в столицата паднаха средно с около 10% в рамките на първото полугодие, отчитат от консултантската компания „Елта Консулт“. Като основна причина за това се посочва голямото предлагане - много имоти, купени с инвестиционна цел и завършени наскоро, излязоха на пазара.

Търсенето е ограничено предимно до по-малки апартаменти в по-нисък ценови клас.

Средните офертни наемни цени в София варират между 2,5 и 5,5 евро на кв. метър на месец в зависимост от тяхното местоположение, сочат данните на компанията.

Средните наеми на апартаменти са най-високи в центъра – 4,50 евро/кв. м. Те обаче са паднали спрямо първото полугодие на 2009 г., когато са били средно 5,50 евро. В широкия център, който включва кварталите „Изток“, „Иван Вазов“ и „Лозенец“ средните наеми са 4,25 евро на кв. метър спрямо 5 евро година по-рано.

Най-евтин е средният наем в западните квартали (Люлин, Обеля, Надежда, Красна поляна и Западен парк) – 2,75 евро. В южните райони (Бояна, Драгалевци, Манастирски ливади, Бъкстон, Борово и Витоша) наемите средно са 4 евро/кв. м, а в източните райони (Младост, Дружба, Дървеница и Студентски град) – 3,25 евро.

Най-засегнато е търсенето на луксозни имоти под наем – вследствие на икономическата криза броят на чуждите граждани, работещи в България, които са основният двигател в сегмента, намаля, а често и бюджетите, които компаниите отпускат, са по-малки.

Освен това на пазара излязоха фирми, специализирани в предлагането на комплексни услуги по отдаване под наем на обзаведени апартаменти, включващи управление и поддръжка на имотите, което допълнително увеличава конкуренцията, коментират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:11 | 29.08.22 г.
fallback