fallback

Седмицата започна с поредни обезпокоителни данни за икономиката на САЩ

Въпреки това борсовите индекси стартират "на зелено", регистрирайки минимални ръстове

17:25 | 16.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новата седмица стартира с нова серия негативни данни за американската икономика. Те за пореден път са свързани с пазара на недвижими имоти и бизнес доверието в страната. Въпреки това обаче водещите борсови индекси се движат с минимални повишения в първия час от сесията.

През август индексът на доверието сред строителите на жилища се е срутил до 17-месечно дъно, показват данните на Националната асоциация на строителите на жилища и Wells Fargo. Стойността на показателя се понижи с един пункт под нивото си от миналия месец до 13 пункта, съобщава Market Watch.

Предварителните очаквания бяха за ръст спрямо миналия месец до ниво от 15 пункта.

Новината е доста негативна, тъй като освен че стойността е най-ниска от март 2009 година насам, тя е и твърде далеч от нивото 50 пункта. Именно това ниво се счита за границата, която показва позитивни настроения сред строителите. Такова ниво обаче не е отчитано от април 2006 година насам.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с минималните 3 пункта до 10 306 пункта, долато S&P 500 се повишава с 1 пункт до 1 080 пункта. Най-силен ръст в първия час на търговията постига Nasdaq Composite, който се повишава с 0,65 на сто до 2 188 пункта.

Индексът на производствената активност в региона на Ню Йорк, който се разработва всеки месец от поделението на Федералния резерв в щата, отчита лек ръст през август. Така той се стабилизира след силния си спад от миналия месец.

Стойността на индекса, който измерва общите бизнес условия, се повишава от 5,08 пункта през юли до 7,10 пункта през август. Предварителните прогнози на анализаторите обаче бяха, че показателят ще достигне 8 пункта, съобщава Ройтерс.

Показателите, които следят заетостта в сектора, показват подобрение. Индексът на заетите нараства от 7,94 пункта през юли до 14,29 пункта през август. Индексът на средната работна седмица пък скача от минус 9,52 на 7,14 пункта.

Негативните новини от съобщението на Фед обаче са спад в индекса на новите поръчки, както и за очакванията за следващите шест месеца. Първият показател отстъпва под 0 пункта за пръв път от юни 2009 година насам, а вторият пада до най-ниското си ниво от юли 2009 година насам – 35,71 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 13.09.22 г.
fallback