fallback

Натискът върху цените на жилищата в САЩ продължава

Запасите от жилища по необслужвани ипотечни заеми са равни на продажбите им за четири месеца

13:51 | 13.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Отговорът на въпроса кога ще се възстанови жилищният пазар в САЩ се крие в „скритите“ запаси от недвижими имоти, пише CNBC.

Ако знаехме точното им количество, щяхме да знаем какво е реалното предлагане на този пазар и колко време ще му трябва да се съвземе.

Проблемът е, че правителството не разкрива броя на жилищата, които присъстват в балансите на банките, в резултат на необслужвани ипотечни заеми, както и на тези по необслужвани ипотечни заеми, които нямат гаранция от правителствена агенция.

Положителна последица от това, че правителството пое контрола над ипотечните агенции Fannie Mae и Freddie Mac е, че сега може много по-лесно да се погледне в техните отчети.

Така ние знаем, че през второто тримесечие на 2010 Fannie Mae, Freddie Mac и FHA (друга правителствена ипотечна агенция) са притежавали общо 236 хил. жилища – ръст от 13% на тримесечна и 74% на годишна база.

По-трудно е обаче да се види ситуацията при големите банки, които се отчитат всяко тримесечие, но посочват единствено стойността на имотите си, а не и техния брой.

По оценки на Томас Лолър, икономист и жилищен консултант, през първото тримесечие на годината банките са разполагали с недвижимости на стойност 14,5 млрд. долара. Ако приемем средна цена от 150 хил. долара за жилище, получаваме 97 хил. жилища, обяснява той.

Moody's пък оценява, че броят на жилищата по необслужвани ипотечни заеми без гаранция от правителствена агенция са 204 хил.

Като съберем всички цифри, получаваме към 540 хил. жилища, а могат да се прибавят и имотите, притежавани от по-малки банки или други кредитори, чиито отчети не са публични.

"Моето предположение е, че в момента недвижимите имоти на Fannie, Freddie, FHA и други правителствени структури, както и тези на банките и спестовните асоциации, възлизат на малко под 600 хил., като броят им за съжаление расте", смята Лолър.

За сравнение през юни в САЩ бяха продадени общо 564 хил. жилища, по данни на Асоциацията на търговците на недвижими имоти.

Продажбите на жилища по необслужвани ипотечни заеми обаче са едва 150 хил. на месец, което значи, че в запас имаме предлагане за четири месеца напред.

Разбира се, има и много купувачи с налични средства, готови да се възползват от ситуацията, но само на много ниски нива. Така че натискът върху цените продължава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:24 | 05.09.22 г.
fallback